Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия: „В България има силен устрем за реформи в последната една година”

Европейската комисия отчете, че новата стратегия за реформи в съдебната система демонстрира политическа решимост да се постигнат дълбоки промени в България, но припомни, че успехът в тази насока ще изисква постоянен ангажимент от страна на държавата.
Снимка: архив
За първи път от четири години насам ЕК отбелязва силна политическа воля в България за реформи срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Все още обаче резултатите са недостатъчни, сочи четвъртият годишен доклад на Комисията за напредъка на страната по механизма за сътрудничество и проверка в областта „Правосъдие и вътрешни работи”. България обаче за първи път е по-добре от Румъния, става ясно от сравнителните доклади. Механизмът се прилага за двете страни от влизането им в ЕС през 2007 г., заради слабости в тази област. Най-много са критиките сега към съдебната власт. Според доклада за т. г. напредъкът е бавен, а присъдите срещу знакови лица от престъпния свят – все още много малко. „Трябва да се подобри също професионалната практика на полицията, прокуратурата и съдилищата”, се препоръчва още в него.

Българското правителство реагира моментално. До вторник следващата седмица то ще е готово с екшън план по препоръките на ЕК към страната, заяви на специална пресконференция премиерът Бойко Борисов и даде само три месеца срок на министрите, за да намерят в отговор адекватни решения на проблемите в посочените сфери. А някои от тях като специализираните съдилища за решаването на делата за организираната престъпност и корупцията, ще започнат да действат от януари 2011 г. „Подсигурили сме вече сграда, а до тогава трябва да минат и конкурсите”, посочи премиерът и се обоснова с факта, че в доклада на ЕК спецсъдилищата и спецзвената от полицаи, следователи и прокурори се толерират много силно. „ЕК трябва да знае, че България оценява положителните оценки за страната, но също и приема препоръките много амбициозно и до месеци те ще се отстранят”, заяви министър-председателят.

„В тазгодишния си доклад ЕК отбелязва, че след последния доклад от юли 2009 г. в България се е появил силен устрем за реформи – подкрепи с цитат коментара си Бойко Борисов. – Тези, които казваха, че нямало реформи, да го прочетат. За мен докладът на ЕК е най-важният документ, най-обективната оценка и ще я повторя още веднъж заради тях: силен устрем за реформи. Новата стратегия за съдебна реформа показва, че в страната е налице силна политическа воля за осъществяване на задълбочена и трайна реформа в съдебната власт. Това е политическата оценка. Канцлерът на Австрия също ме поздрави при официалната ни визита във Виена, като заяви и публично, че докладът на ЕК за България е много по-добър от румънския, както и че е много доволен от оценките, дадени за България за борбата с корупцията и престъпността и всичко, което правим тук.”

„За нас най-удовлетворително е, че се припокриват положените усилия на МВР в ежедневната му работа, за което благодаря на всички служители от системата – заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, като благодари също на НС и специално на ПГ на ГЕРБ, защото тя прие като приоритет приемането на необходимите законодателни промени, внесени от МС за реформи в МВР и ДАНС. – Това даде възможност за по-добра координация и премахване на дублиращите функции, както и за по-добра координация с разследващите спецекипи след подписаното спецспоразумение за това. Предизвикателство пред ръководството на МВР сега е да затвърдим това, което е постигнато досега.”

„За последната една година чрез механизма за сътрудничество и оценка в страната се случи нещо, което България и европартньорите ни чакат от три години и половина – каза правосъдният министър Маргарита Попова. - Доверието към страната ни се върна. Това е послание, което лъха от всяка страница на тазгодишния доклад. И когато се констатират успехи, и когато се правят препоръки. В сравнение с препоръките на ЕК в докладите за България от 2009 г., 2008 и 2007 г., част от сегашните не са специфични препоръки, а препоръки – подкрепа. Това личи много ясно в частта от доклада относно стратегията и закона за съдебната власт. Те са подкрепа, защото МС и в частност Министерство на правосъдието във всичките си инициативи работи в тясно сътрудничество с партньорите си и със страните-членки на ЕС. До преди една година това бе немислимо да се случи и отчете. Това е огромна крачка напред в комуникацията и сътрудничеството на правителството и българската държава.”

На въпроса на Радио България, трябва ли нов механизъм, за да се „почисти къщичката” на съдебната власт от корумпирани магистрати, както и за по-ефективно правосъдие, премиерът Бойко Борисов отговори така:

„Те разбират от доклада сега, че тегнат като воденичен камък върху народа, върху оценката и просперитета на държавата. Виждате с какви усилия приемаме всичко и налагаме темпо да се работи дори лятото. Затова нека са любезни да излязат пред вас и те да кажат какъв ще е този механизъм. Точно тези, които се визират като най-несвършили работата си в оценката на ЕК, получиха 13 и 14 заплата м.г. Справедливо ли е това? А помните как тогава реагираха на искането на финансовия министър Симеон Дянков да не им се изплатят тези пари, заради кризата, че едва ли не правителството им се бърка в работата” – припомни Борисов и горещо препоръча на независимата съдебна власт внимателно да изчетат доклада и да посочат мерките, които трябва да бъдат предприети, за да не ги критикуват и в следващия евродоклад.
По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите леко се повишават

През нощта в по-голямата част от страната ще преобладава ясно време. В Дунавската равнина ще духа слаб вятър от запад-северозапад, по Черноморието – умерен предимно от северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. В събота  ще бъде..

публикувано на 26.07.24 в 19:05

България днес - 26 юли 2024 г.

В предаването ни „България днес“ отдаваме значимото на световния празник на духа и спорта, който се открива официално в Париж тази вечер. Спираме се на българското участие на летни олимпийски игри в исторически контекст, разговаряме и с една от..

публикувано на 26.07.24 в 19:00

България ще се опита да влезе в еврозоната на 1 юли 2025 г.

114 депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", ДПС и 10 независими подкрепиха на първо четене законопроекта на правителството за въвеждане на еврото в България. Нормата утвърждава, че през първия месец ще се ползват и двете..

публикувано на 26.07.24 в 18:11