Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свети мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Снимка: pravoslavieto.com

На 17 септември Българската православната църква почита паметта на света мъченица София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов. Те загинали в жестоки мъчения за Христовата вяра през 126 г. по време на римския император Адриан.

Животът на София бил изпълнен със смирение и добри дела, в постоянна хармония с името й, което означава „премъдрост Божия”. Дъщерите й носели имената на основните християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов. Скоро след раждането на най-малката, София останала вдовица, но успяла да възпита дъщерите си в духа на тези добродетели. Девойките били пример за благородство и чистота. Мълвата за тях бързо достигнала до ушите на самия император Адриан, ожесточен гонител на християните. Той не закъснял да разпореди майката и дъщерите да бъдат незабавно доведени в двореца. На въпросите на владетеля за произхода и вярата им мъдрата майка отговорила: „Аз съм християнка! Ето скъпоценното име, с което мога да се похваля. С това име се хвалят и моите три дъщери!”

Отговорът на София стъписал императора и той я изпратил заедно с дъщерите й при знатната римлянка Паладия, за да изпита вярата им със светски изкушения. София използвала краткия си престой при нея, за да окуражава дъщерите си и денем и нощем: „Бог няма да ви остави в страданията за Неговото име и ще бъде неотлъчно с вас при всички ваши мъки.” Благодарение на тези думи дъщерите й не се поколебали да поемат по пътя на мъченичеството. След три дни Адриан ги повикал на съд. Как ли не ги увещавал да изоставят вярата си и да се поклонят пред езическата богиня Артемида: “Деца, виждам красотата ви и щадя младостта ви. Ако ме послушате, ще ви нарека мои деца.” В отговор трите сестри в един глас казали: “Наш баща е Бог, Който живее на небесата. Той се грижи за нас. Ние искаме да бъдем обичани от Него, желаем да се наричаме Негови истински деца. Ние се покланяме Нему и пазим Неговите заповеди...”

Удивен от тяхната непоколебимост, императорът запитал София за възрастта им: “Първата ми дъщеря - Вяра е на 12 години. Втората - Надежда е на 10, а третата - Любов на 9 – отвърнала майката.”
Адриан напразно се опитвал да склони всяка от една от сестрите да отстъпи от вярата си. Подлагал ги една след друга на най-страшни мъчения, а те с усмивка на лице понасяли всяко едно от тях и оставали невредими. Нищо не било в състояние да сломи вярата им. Накрая с радост и благодарност приели смъртта в името на Спасителя.

Майката взела телата на рожбите си и ги погребала извън града, на висок хълм и прекарала три дни край гроба им в молитва. На третия ден издъхнала убедена, че отива при дъщерите си. Погребали я заедно с Вяра, Надежда и Любов. През 777 г. мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов били пренесени в Елзас, Франция. Днес църквата почита София като светица редом с трите й дъщери.

По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58