Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: През седмицата – между София, Брюксел и Ярославъл

Скандал избухна в Брюксел между френския президент Саркози и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Причината – действията на френските власти по отношение на ромите. Независимо темата предизвикала институционално напрежение, на срещата на върха е било обсъдено залегналото в Лисабонския договор изискване за засилване на ролята на Европейския съюз в света. Участниците са одобрили приоритети в отношенията със страни стратегически партньори като Южна Корея и засегнатия от тежки наводнения Пакистан. Обсъдени са били също близкоизточните преговори за мир, за които е приета отделна декларация, отношенията със Западните Балкани, предстоящи срещи на високо равнище с други страни. По традиция, коментарът по темата е на Георги Готев – от електронното издание EurActiv в Брюксел.

На бившия министър-председател Филип Димитров се падна тежко портфолио като посланик на Европейския съюз. Той ще представлява общността в Грузия. Очевидно при избора на Филип Димитров богатата му политическа биография си е казала думата – депутат в 36-ото, 37-ото и 40-ото Народно събрание, постоянен представител в ООН (1997-1998), посланик в САЩ (1998-2001), наблюдател в Европейския парламент (2007). Въпреки натиска от новите страни-членки за справедливо разпределение на постовете и географски баланс, одобрените техни кандидати са само 4-ма от общо 29. В интервю за предаването Филип Димитров заяви, че една от важните задачи пред обединена Европа е да изгради своя единна външна политика.

В град Ярославъл на Волга се проведе Световният политически форум „Съвременната държава: стандарти за демокрация и критерии за ефикасност". В конференцията са участвали над 500 държавни и политически дейци, сред които италианският премиер Силвио Берлускони, президентът на Южна Корея И Мюн-бак, бившият японски премиер Юкио Хатояма, известни експерти и политолози от 35 страни. Форумът в Ярославъл е бил основан миналата година по инициатива на президента на Русия Дмитрий Медведев с цел той да стане своеобразен „политически Давос”. Своите впечатления от форума специално за предаването споделя Димитър Чукарски – член на парламентарната делегация по външна политика и отбрана.

Вашите мнения за „Студио политика”очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посолството на Албания отвори вратите си за студенти на Софийския университет

В сградата на посолството на Република Албания в София се състоя приятелска среща между посланика г-жа Инид Мило със студентите и преподавателите по албански език от Катедрата по балканистика на СУ "Свети Климент Охридски", както и членове на албанската..

публикувано на 07.10.24 в 10:55

Кучета и котки без дом търсят осиновители на изложба в Русе

Изложба на бездомни котки и кучета в русенския “Екомузей с аквариум” подава ръка на осиновителите да намерят свой домашен любимец. Всички четириноги са спасени и излекувани от сдружението “Германо-българска помощ за животните”, каза неговият..

публикувано на 07.10.24 в 07:00

Фестивал за европейска солидарност на СУ отбелязва 35 г. от падането на Берлинската стена

С Фестивал за европейска солидарност ще бъде отбелязана 35-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Според организаторите от Културния център на СУ “Св. Климент Охридски” и сдружението “Център за четене и култура” фестивалът, който се открива..

публикувано на 07.10.24 в 06:00