Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: Реформата и нейната сакралност в българската политика

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков лично представи в парламента кандидата за министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов и обеща 65 милиона лева допълнително за болниците.
Снимка: БГНЕС
Във фокуса на общественото внимание през седмицата бе постът на здравния министър. Проф. Анна-Мария Борисова изненадващо подаде оставка и премиерът Бойко Борисов я прие веднага. Министър Борисова успя за се задържи на този пост едва пет месеца. При назначаването й през април министър-председателят възложи големи надежди на нея за осъществяване на здравната реформа. Проф. Анна Мария Борисова беше вторият здравен министър в управлението на ГЕРБ. Нейният предшественик д-р Божидар Нанев пък е първият министър, който си отиде с обвинение за злоупотреба заради търгове с лекарства. Този път премиерът даде шанс на Стефан Константинов – зам.-председател на Българския лекарски съюз и го номинира за здравен министър. Пред парламентарните журналисти д-р Константинов каза, че иска свобода на действие по отношение на реформата и се надява на политическа подкрепа. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, лично го представи и обеща 65 милиона лева допълнително за болниците.

В парламента предложението беше коментирано доста категорично от депутатите. БСП няма да подкрепи кандидатурата. От ДПС предстои да решат, но нагласите са по-скоро против. Синята коалиция ще обяви позицията си, след като изслуша визията му за здравната реформа. Ще чуете коментарите на: Ваньо Шарков – СДС, Мая Манолова – БСП и Хасан Адемов – ДПС.

„Необходима ли е реформа на реформите?” Отговор на този въпрос, който взехме назаем от дискусионния цикъл на Института за модерна политика, който започна в началото на седмицата, търси в предаването нашият специален гост – социологът д-р Венелин Стойчев. В предаването отделяме място и на неговата последна монография „Модернизация въпреки „модернизацията”, посветена на сектора на сигурността. Доминиращият все още у нас начин на публично говорене свежда модернизацията на Българската армия до проекти за закупуване на нова техника и ново оборудване, твърди Венелин Стойчев. Според него е проблем, че у нас няма дебат за цивилния, гражданския и медийния контрол на институциите и системите за сигурност, до ден днешен се говори за сигурност като за територия, липсва същностното разбиране.

Вашите мнения за „Студио политика”очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34