Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“АмБул” – фестивал за американска и българска музика

Основателят на фестивала Джефри Дийн.
Снимка: Албена Безовска

На 2 октомври в София започна десетото издание на фестивала “АмБул”, който представя американска и българска музика. Той съществува от 1998. В началото се нарича “Седмица на американската музика в България”. Под това име се провежда шест пъти. Следва кратка пауза, а от 2007 вече се нарича “АмБул” – съкращение, получено от първите букви на Америка и България. Основател и неизменен организатор на събитието е Джефри Дийн – американец, виолончелист, който от години живее и работи у нас. Неговият разказ започва още от първото издание на фестивала.

Композиторът Пол Елууд

„Фестивалът винаги се провежда през октомври в София. Началото тази година поставихме на 2 октомври в Американския център с концерт на Пол Елууд – композитор, изпълнител на банджо. Той ще има и съвместен концерт с Валери Димчев – изпълнител на тамбура, а концертът се нарича “Банджото среща тамбурата”. В програмата сме предвидили цяла поредица от срещи между различни творци. Например “Фредерик Шопен среща Любомир Денев”. Много интересен е и концертът “Роберт среща Уилям” – става дума за двама композитори с фамилия Шуман – Роберт Шуман, който е роден преди 200 години и американеца Уилям Шуман, чиято 100-годишнина отбелязваме през 2010 г. Друг подобен проект е “Самюъл Барбър среща Андрей Стоянов” – отново музика от един американски и един български творец. Ще звучат ранни песни от Барбър, писани когато композиторът е бил едва 15-годишен. Имаме щастието да ги чуем, благодарение на “Флорестан проект” от Бостън, в изпълнение на Сюзан Браунфийлд – сопран и Даниела Дикова – пиано. Закриваме фестивала в Първо студио на БНР с изпълнението на два перкусионни състава “Сплаш” от Румъния и “Акцент” от Плевен. Осъществяваме световни премиери на произведения от Румен Бальозов, Любомир Денев и др. Представяме за втори път “Кобра” – импровизационна игра, дело на Джон Зорн. Поканени са известните музиканти Михаил Големинов и Андриан Первазов, които участваха в друг проект миналата година. Тогава с тях бяха пианистите проф. Юлия Ценова и Румен Тосков, които вече не са сред нас. В тяхна памет представяме проекта.”

По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15