Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

2
Снимка: Академия „Алегра“

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание на Международния фестивал Allegra представителите на музикалното настояще подават ръка и вдъхновяват новото поколение млади инструменталисти. Солист е Лора Маркова (цигулка), а диригенти - Симон Венгер и Славил Димитров.

В концерта, наречен "СЪДБОВНИ ПОЧУКВАНИЯ или ЕДНИЧЪК ЧУЙ СЕ ВИК" ще прозвучат Симфония No. 5 на Лудвиг ван Бетовен, Концерт за цигулка и оркестър No. 1 в сол минор, оп. 26, на Макс Брух и Българска рапсодия "Вардар”, оп. 16, на Панчо Владигеров.

Репетиция за концерта
Младежка филхармония "София“ е основана през 50-те години на XX век от именития български диригент Михаил Ангелов. Солистката Лора Маркова е родена в град София през 2003 г. На 5 годишна възраст започва да свири на цигулка и е приета в НМУ "Любомир Пипков“ в класа на Благородна Танева, където се дипломира с отличие. От 2022 г. е студент на проф. Коля Блахер в Музикалната академия „Ханс Айслер“ в Берлин. Талантливата музикантка свири на цигулка Jean-Baptiste Vuillaume от 1869г., предоставена от Фондация "Вила Музика“ Германия.

Консерваторията Винтертур води началото си от "Музикално училище към Музикалния колеж“, основано през 1873 г. Фокусът ѝ е върху индивидуалната подкрепа на всеки ученик за постигане на личните му музикални цели.

Концертът в зала "България“ се осъществява под патронажа на Посолството на Швейцария в България. 

Снимки: академия "Алегра“Национално музикално училище "Любомир Пипков“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15