Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са основните права на европейските граждани при пътувания

Меглена Кунева съветва пътниците винаги да търсят правото си на писмена информация.
Снимка: БГНЕС

През 2010 г. в България 108 пътници са подали оплакване за нарушаване на правата им от авиокомпании. Общо оплакванията от 2007 до 2010 г. са 271, като 72 от тях са подадени от чужди граждани. Нито една самолетна фирма обаче не е глобена за нарушаване на пътнически права. Това каза в София Меглена Кунева – специален съветник за правата на пътниците на заместник-председателя на ЕК по въпросите за транспорта Сийм Калас. Тя е в България по повод на информационната кампания за правата на европейските граждани при пътувания с различните видове транспорт – въздушен, железопътен, морски и наземем, която ще продължи до края на 2011 г. По думите й фактът, че от тези общо 271 случая 202 са решени с взаимно договаряне, не е лош показател. Кунева посочи още, че железопътният транспорт е най-използван от хората с ниски доходи. В ЕС обаче от общо 27 страни-членки само 10 прилагат всички текстове от евродирективата за ж.п.транспорта. България в момента прилага напълно само 6 текста от нея. За останалите още доста на брой страната е поискала отлагане с 5 години преходен период. Според Меглена Кунева, по-информирани пътници означава повече на брой пътници, а това пък повече доходи за транспортната индустрия. В България най-много оплаквания от пътници се получават по отношение на качеството на услугата. Докато в ЕС вече се говори за интелигентен транспорт като средство за борба с климатичните промени чрез спестяване на въглероден двуокис.

„Това е преди всичко информацията за правата им. Правото на пътниците е записано във всички директиви. То е нишката, която минава през всички документи – посочи Кунева. – Освен това оказване на помощ за пътници с ограничени възможности за придвижване. Или възможността, когато пътуването със самолет, влак, кораб, автобус е отменено, да се плати на пътника нощувката и храната. Също правото на пътника да се пренасочи по друг път, ако има закъснение или пътуването е отменено, както и да бъде компенсиран за това. Това са общите правила, които се повтарят във всяка една директива, засягащи правата на пътниците.”

Кунева съветва пътниците винаги да търсят правото си на писмена информация. „При закъснение на полет или отмяната му, според текст на Директивата за авиотранспорта, ние имаме правото да получим писмена информация за правата си – подчерта тя. – Това не се случва. А е гарантирано за пасажерите навсякъде” –

Няма друг начин да търсим правата си, ако първо не сме информирани за тях, категорична е Кунева. Именно затова в Директивата за защита на правата на потребителите тя е предложила върху касовия бон за билета да има телефонен номер, на който всеки може да си потърси своите права. Меглена Кунева посочи още, че при отмяна на пътуването при въздушния и железопътния транспорт няма ограничение за поемането на разходите за нощувка на пътниците от компанията. За разлика от морския транспорт, където има лимит до 80 евро на нощ за 3 нощи, и за автобусния – до 80 евро за 2 нощи. Разликата в законодателството е от баланса на интереси в различните сектори, обясни тя. „Европейската комисия трябва да брани публичния интерес – както пътниците, така и бизнеса. И има смисъл на пазара да има колкото се може повече авиокомпании, например”, обоснова се Меглена Кунева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български студенти с 1-во място на най-голямото състезание по международно частно право

В конкуренцията на над 35 отбора от цял свят, тимът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" завоюва първо място на най-голямото състезание по международно частно право – "Pax Moot Court", провело се в периода 24-26 април 2024 г. в Любляна,..

публикувано на 08.05.24 в 16:14

Жълт код за значими валежи в сряда в 22 области на страната

В сряда, 8 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 9°. През деня ще е облачно и дъждовно. По обяд и след пладне на много места ще вали с гръмотевици. Има условия за градушки. Значителни ще са валежите в Западна и..

публикувано на 07.05.24 в 20:10

Преходът към либерализация на пазара на електричество ще е юли-декември 2025 г.

Приемайки окончателно изменения в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, Комисията за енергийно и водно регулиране набеляза следващия етап от либерализацията на пазара на електроенергия, предвиждащ пълна либерализация на..

публикувано на 07.05.24 в 19:20