Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Етно-фантазии 2010

“Перкъшън импакт”
Снимка: Албена Безовска

Джаз с етно-елементи, “световна музика” /world music/, фюжън – едва ли можем да намерим най-точното стилово определение за музиката, които ви представяме. Както всяка година по това време, си припомняме най-ярките имена на автори, намерили вдъхновение отвъд жанровите граници – там, където се срещат различни традиции и култури.

Проектът “Перкъшън импакт” /Percussion Impact/ е създаден по идея на Христо Йоцов. Появи се в началото на 2010, за да се превърне в едно от най-значителните събития на годината. Програмата беше представена на всички големи джаз-форуми у нас. В основата е инструменталният диалог между Христо Йоцов и Стоян Янкулов – забележителни перкусионисти и композитори със значителен брой международни проекти. Заедно с тях е пианистът Милен Кукошаров. Триото вече има няколко покани да представи “Перкъшън импакт” и в чужбина.

Преди около година грузинската формация “Шин” издаде албума “Черноморски огън”. В него гост-солист е Теодосий Спасов. През 2010 те представиха музиката, включена в него, на няколко световни сцени. Наричан “кавалджия №1 в света”, Теодосий Спасов участва в редица от български и международни проекти. Последният от тях чухме преди броени дни в Първо студио на БНР. Пианистът Тигран Хамасян – един от най-младите виртуози на планетата, гостува у нас по покана на Френския културен институт и нашата медия. За концерта си в БНР Тигран избра да свири с Теодосий. “Той е един от любимите ми световни музиканти” – каза Тигран. Това участие беше повод Теодосий Спасов да припомни друг паметен миг от своята кариера – първия си концерт заедно с големия български джаз-пианист Милчо Левиев.

“Щастлив съм, че близо 20 години след това невероятно преживяване, имах шанса да свиря с този изключителен пианист Тигран Хамасиян. Ще чуваме името му все по-често, убеден съм в това. Програмата подготвихме съвсем бързо. Оказа се, че той е вплел в стилистиката на джаза една българска народна песен. Беше изненада и удоволствие за мен да я изсвиря заедно с него. Получи се наистина невероятен празник.
 
Отминаващата година беше много наситена за мен. Едно от най-необичайните преживявания беше турнето в Грузия, заедно с група “Шин”. С българската камерна формация “Небесни струни” издадохме нов албум. Този проект създадох специално за фестивала “Балканска треска” във Виена – темата беше “Жените в музиката”. Бях поканен като солист в няколко албума, които бяха публикувани в Сърбия, Испания, България. Излезе и компактдискът на Теодосий Спасов – трио, в което сме заедно с Христо Йоцов и Румен Тосков. За съжаление – Румен не можа да го види. Той си отиде преди няколко месеца. Тази загуба беляза 2010 година за всички нас. Колкото до предстоящите концерти, мога да кажа, че в момента работя върху участието си в холандски проект. В него активна фигура е Митко Бодуров – млад български пианист, който в момента е известно име в Холандия. Заедно с модерен балет и няколко инструменталисти подготвяме програма, която ще представяме в Холандия от средата на януари. Много се радвам, че в лицето на слушателите на Радио България имаме една огромна аудитория, отворена към новите търсения на българските музиканти. Всеки човек е надарен с някакъв талант, за да го раздава на своите съвременници. В този дух е и моето пожелание към всички наши слушатели – да развиват дарбите си, да радват своите близки и приятели. И да са здрави преди всичко!”

Младият български саксофонист Владимир Карпаров от години живее в Германия. Там свири със своя Владимир Карпаров квартет, в който му партнират немски музиканти. В една от програмите им, съставена от авторски пиеси на Владко, към тях се присъединяват и български инструменталисти – акордеонистът Мартин Любенов, перкусионистът Стоян Янкулов, гъдуларят Пейо Пеев. През 2010 Владимир Карпаров взе участие в многобройни фестивали по света, свири няколко пъти и в България. Последното му представяне беше в столичен джаз-клуб, където проведе майсторски клас, заедно със своя колега саксофониста Кшиштов Урбански /Полша/.

Тромбонистът Георги Корназов е във Франция от близо десетилетие. Виртуоз с активна концертна и фестивална дейност, той не прекъсва връзката си с България. За него музиката е единствената територия, в която се чувства “у дома си”. А езикът, на който говори в творчеството си продължава да е български. През 2010 той представи у нас новия си проект “Отново”. Направи го заедно с известни български музиканти – Антони Дончев, пиано, Росен Захариев, тромпет, Митко Семов, ударни, Георги Дончев, контрабас. По-късно тази музика прозвуча и на няколко концерта във Франция, но в изпълнение на френския квинтет “Хоризонт”, чийто лидер е нашият сънародник.

© Снимка: Албена Безовска

Братя Владигерови бенд репетират в първо студио на БНР.

Забележителна кариера в Западна Европа имат и двамата братя Александър и Константин Владигерови – внуци на големия български композитор Панчо Владигеров. И тази година те ни напомниха, че продължават да са част от нашата култура. Направиха го с редица концерти по света, с многобройни “гостувания” в родината, с подготовката нови записи и проекти, основани върху българска фолклорна стилистика.

Още от категорията

Оперният бас Славин Пеев: Нека български творби звучат по-често в залите

Камерен концерт, озаглавен “Българска рапсодия”, с произведения само на български популярни композитори ще представят в Пловдив трима изявени класически музиканти. Концертът е в зала “Съединение” на 16 май и е по повод Празника на българската просвета..

публикувано на 13.05.22 в 10:56

Ще има закон за повече българска музика в държавните медии

Популяризирането на българската музика в обществените медии обсъди парламентарната комисия по култура и медии. Партия "Възраждане" предлага със закон да се задължат БНР и БНТ 50 % от музиката в ефира им да е българска. Генералният директор на БНР..

публикувано на 13.05.22 в 10:04

“Усеща се сила“ – новото видео на Любо Киров

Преди по-малко от месец Любо Киров представи своя трети студиен албум ˮЦелуни ме“, в който са включени 11 песни. Сред тях са едноименната ˮЦелуни ме”, ˮКъдето няма време (със Стенли и Христо Мутафчиев), ˮПриятели завинаги (с Графа и Орлин Павлов),..

публикувано на 13.05.22 в 09:55