Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раздяла с Надка Караджова

Снимка: архив

Най-ярката народна певица от Пазарджишко, Надка Караджова, напусна внезапно този свят на 73-годишна възраст.

Майсторство от най-висока класа – само така може да се говори за изпълненията й. Някои от тях бяха върхови постижения в българското народно певческо изкуство. Гласът й бе звънлив и чист като бистра река, а стилът й определяха мелодичните и ритмични модели на обособения в Тракия Пазарджишки край.

Родена е през 1937 година в село Триводици в семейство с гласовити певци. От тях събира песните си – овчарски, любовни, обредни, жетварски… “В певческата дарба на Надка Караджова има особен блясък, артистичност, която не търси външен жест, а вътрешна връзка със слушателя” – пише за нея Борислав Геронтиев. Музикалната критика у нас и в чужбина е единодушна – “голяма певица”, “славей”!

Професионален шанс в блестящата й кариера е срещата с композитора Филип Кутев. В неговия ансамбъл Надка Караджова пее в продължение на 40 години. Гласът й, подобен на славееви трели, звучи в десетки страни в Европа, Азия, Африка и Латинска Америка. Нейни песни като “Драгана и славей”, “Планино, стара планино” станаха шедьоври и са неизменна част от репертоара на българските ансамбли. Кариерата й е свързана също с хоровете “Космическите гласове на България”, “Ангелите”, “Големите гласове на България”. Преди 15 години Надка Караджова създаде и свърза съдбата си с квартет “Славей”. С него певицата извиси глас в Испания, Франция, Израел, многократно в Япония, в отдалечени кътчета на земята – Гватемала, Нова Каледония – за да научи света колко красиви са българските народни песни. В Япония нейната “Планино, стара планино” има феноменален успех, а други нейни песни са вплетени в албум от поредицата „Българската полифония”.

Завиден е успеха и на друга нейна песен, “Заблеяло ми агънце”. Това е първата българска народна песен, участвала в чуждестранна класация. През 1979 г. BBC-2 я излъчва във фолклорния си подбор, за да остане там три месеца. Отзвукът е толкова голям, че предизвиква издаването на плоча в Лондон с изпълнения на Надка Караджова.

Песните донесоха на Надка Караджова много награди приживе – най-високите ордени на Република България, златни медали от световни младежки фестивали, “Приз Братислава”, престижната награда “Нестинарка” за цялостен принос към българското народно певческо изкуство от международния фолклорен фестивал в Бургас и др

По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Пловдив се открива XV Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”

Елитни солисти и ансамбли ще участват в петнайсетото издание на международния фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”, който се открива днес в Пловдив. Началото ще бъде поставено от големия български цигулар Светлин Русев. Той ще изпълни..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Рокаджиите от D2 празнуват 25 години на сцената с концерт в НДК

25 години музика, 25 години история, 25 години движеща сила в българската музикална индустрия – всичко това празнуват днес музикантите от D2 с концерт на сцената на Зала 1 на НДК. Групата е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият..

публикувано на 10.05.24 в 10:15

"Светоглас" представят България на вокалния фестивал "Акапела-Лайпциг"

Мъжката формация "Светоглас" е тазгодишният представител на страната ни в един от най-големите и престижни вокални фестивали в света – Acappella-Leipzig . Те ще изпълнят програма от български фолклор и църковни песнопения, които са неизменна част..

публикувано на 09.05.24 в 10:26