Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раздяла с Надка Караджова

Снимка: архив

Най-ярката народна певица от Пазарджишко, Надка Караджова, напусна внезапно този свят на 73-годишна възраст.

Майсторство от най-висока класа – само така може да се говори за изпълненията й. Някои от тях бяха върхови постижения в българското народно певческо изкуство. Гласът й бе звънлив и чист като бистра река, а стилът й определяха мелодичните и ритмични модели на обособения в Тракия Пазарджишки край.

Родена е през 1937 година в село Триводици в семейство с гласовити певци. От тях събира песните си – овчарски, любовни, обредни, жетварски… “В певческата дарба на Надка Караджова има особен блясък, артистичност, която не търси външен жест, а вътрешна връзка със слушателя” – пише за нея Борислав Геронтиев. Музикалната критика у нас и в чужбина е единодушна – “голяма певица”, “славей”!

Професионален шанс в блестящата й кариера е срещата с композитора Филип Кутев. В неговия ансамбъл Надка Караджова пее в продължение на 40 години. Гласът й, подобен на славееви трели, звучи в десетки страни в Европа, Азия, Африка и Латинска Америка. Нейни песни като “Драгана и славей”, “Планино, стара планино” станаха шедьоври и са неизменна част от репертоара на българските ансамбли. Кариерата й е свързана също с хоровете “Космическите гласове на България”, “Ангелите”, “Големите гласове на България”. Преди 15 години Надка Караджова създаде и свърза съдбата си с квартет “Славей”. С него певицата извиси глас в Испания, Франция, Израел, многократно в Япония, в отдалечени кътчета на земята – Гватемала, Нова Каледония – за да научи света колко красиви са българските народни песни. В Япония нейната “Планино, стара планино” има феноменален успех, а други нейни песни са вплетени в албум от поредицата „Българската полифония”.

Завиден е успеха и на друга нейна песен, “Заблеяло ми агънце”. Това е първата българска народна песен, участвала в чуждестранна класация. През 1979 г. BBC-2 я излъчва във фолклорния си подбор, за да остане там три месеца. Отзвукът е толкова голям, че предизвиква издаването на плоча в Лондон с изпълнения на Надка Караджова.

Песните донесоха на Надка Караджова много награди приживе – най-високите ордени на Република България, златни медали от световни младежки фестивали, “Приз Братислава”, престижната награда “Нестинарка” за цялостен принос към българското народно певческо изкуство от международния фолклорен фестивал в Бургас и др

По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05