Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Срещи с вас” и „Радиоавтограф”

Гост в “Срещи с вас” е художничката Йона Тукусер. Със серия от живописни тематични творби на българката от бесарабски произход ще бъде открита изложбата й „Глад” в „Червената къща” в София.
С драматични живописни средства Йона Тукусер представя трагедията на безнравствеността и деградацията на човечеството като последица от физическия и духовния глад. Родената в Украйна българка взаимства сюжета от глада, който застига нейните сънародници по време на всеобщата криза в Украйна след края на Втората световна война – една от най-страшните страници в историята на ХХ век.
В рамките на изложбата „Глад” (16 февруари – 2 март) ще бъдат представени документални филми и фотокопия на документи, разкриващи същността на случващите се събития и тематиката на експозицията. Откриването на изложбата ще бъде последвано от прожекция на български език на документалния филм „Дойде есента на 1946” (режисьор Константин Чакъров, 27 мин., 2002 г.) за бесарабските българи, живели по време на глада в Украйна и Молдова.
Изложбата ще гастролира и в различни държави в Европейския Съюз.
И още в “Срещи с вас”: драмата “Белите гълъби” на българския писател Георги Балабанов е най-новата постановка на театъра на бесарабските българи “Смешен петък”. Пиесата разглежда темата за обезлюдяването на българските села и изчезващите духовни ценности. “Темата е много актуална и за нас”, казва ръководителят на театър “Смешен петък” и режисьор на постановката Иван Боримечков. Той описа следната картина в Молдова: “Малките села тук, както и в България, се обезлюдяват. Младежите отиват на гурбет и не се връщат. В село Кайраклия на всеки 5 къщи 2 са празни и вече започнаха да се заселват чужденци. Много семейства се развалиха поради това, че единият е заминал на гурбет, а другият е останал тук. Много деца останаха на грижите на дядовците и бабите. Ето защо може да се каже, че на 1000 км от София тази пиеса е много актуална.”
Актьорският състав на трупата на “Смешен петък” е предимно от млади хора, студенти в Тараклийския държавен университет. За тях театърът е хоби, отдаденост и начин на живот. Затова и вълнението е голямо, когато за премиерата на “Белите гълъби” на 6 февруари им гостува авторът Георги Балабанов. За състава на театъра това е “изключителна чест, защото в 30-годишната история на трупата за първи път се срещат с автор на поставена от тях пиеса”, разказа за Радио България Иван Боримечков.
Възстановката на традиционни български обичаи е другата силна страна на актьорите от “Смешен петък”. Сега усилията на състава са насочени към предстоящия празник Трифон Зарезан. С Иван Боримечков разговаря Елена Каркаланова, водеща на “Срещи с вас” е Силвия Николова.

В студиото за “Радиоавтограф” в ефира на Радио България ви очакват водещата Лучия Синигерска, тонрежисьорът Станка Томова и, разбира се, нашият гост – Светослав Пинтев, журналист и писател. Нахъсан репортер на делника, той знае доста, но още повече не знае и е любопитен да узнае. Влизал е в “епицентъра” на събития – еднодневки, но с трайни поражения. Работата го е срещала с изумителни хора, като овчар-мюсюлманин, който строи църква например или съвременен Дедал, който лети на самолет, построен от него самия… В репортерските му тефтери са записани стотици истории и героите на тези истории. Така се ражда първата книга “22 истории със звезди”. А иначе, авторът Светослав Пинтев е забелязал, че на родна територия непоправимите звездни маниаци са повече от необходимото за небосклона. Новата книга на Светослав Пинтев също е от канавата на репортерските бележници. Видяно и преживяно с опит за осмисляне е събрано в едно забавно, но не само четиво – “Българи от ново време”. Така се ражда простата истина, която, обаче, никога не е само една, за нашенци и нашенки в случки от живия живот. Какви сме ние до епохата и в епохата на Facebook?! Ще продължи ли в безкрая нашият безкраен преход, преход към какво, обаче?! Лечима ли е “звездоманията” и какъв е илачът за това лечение?! Все усмихнати въпроси, а някак не е до усмивка… Истината винаги е проста, но никога само една. А някои от истините на писателя-репортер Светослав Пинтев – сега, в “Радиоавтограф”.
Вашите истини, желания и пожелания изпращайте на адрес: radioavtograf@bnr.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещ първи есенен ден с температури до 37 градуса

В събота в 9,50 ч. настъпва есенното равноденствие и с него започва астрономическата есен. Денят ще бъде слънчев, след обяд в равнините – горещ. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще достигнат 32°-37°, в София – около 33°. В..

публикувано на 22.09.23 в 18:15

В София влиза изискване за маски на закрито

От 4 август в София се въвеждат по-строги мерки срещу епидемията на Covid-19. Изисква се носенето на предпазни маски в закрити обществени места – лечебни заведения, аптеки, социални институции, търговски обекти, градски транспорт, гари, летища и др...

публикувано на 04.08.22 в 06:05

Вицепрезидентът определи подпалването на Културния център в Битоля като поредната провокация

По повод подпалването на Културния център „Иван Михайлов ” в Битоля, РС Македония, вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че вандалският акт е поредната провокация и част от масираната антибългарска кампания. На страницата си във Фейсбук Йотова..

публикувано на 04.06.22 в 14:15