Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика”: Когато ехото заглъхва, как гръм удари

През седмицата самоделна бомба избухна призори пред редакцията на вестник „Галерия” на столичния бул. „Цариградско шосе” близо до Орлов мост. Няма пострадали хора, но ударната вълна изпочупи прозорците на околните офиси и апартаменти. Взрив за сплашване на вестник – не е новина в българската обществена и политическа действителност. Кой измисли и кой задейства бомбата? Засега въпросът си остава с повишена трудност.

Опозицията подложи вътрешния министър Цветан Цветанов на ожесточена атака. И от ляво, и от дясно му искат оставката. След разширено заседание от Синята коалиция свалиха доверието си към министъра и поискаха премиерът да отстрани Цветанов от кабинета. За мотивите – от съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров. От БСП също атакуваха и призоваха от парламентарната трибуна Европейската комисия и Европейският парламент да се намесят за предотвратяване на злоупотребата със СРС. Декларацията огласи Ангел Найденов – зам.-председател на парламентарната група на Коалиция за България. Темата „Цветанов” не е била отмината и при срещата на Коалиция за България и ДПС. След нея лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че има основание за искане на вот на недоверие към правителството в различни сфери, но водеща е темата за сигурността, която според него показва разграждането на държавните институции в резултат на дейността на вътрешния министър. В отговор вицепремиерът Цветан Цветанов коментира, че неговата оставка се иска от доста време, както от организираната престъпност, така и от политическите опоненти. В исканата му оставка вътрешният министър съзря поредния опит за дестабилизация на правителството.

От случващото се можем да направим извода, че макар и необявена, предизборната кампания набира скорост. Минутите за анализ на „Студио политика” предоставяме на Първан Симеонов – директор на BBSS Gallup InternationalBulgaria. Специалният гост на предаването коментира полезните ходове на политиците при създалата се ситуация. Може ли да получим отговора за „българското задкулисие” към днешна дата? Защо липсва дебатът за политики в нашето общество? Увеличаващият се дял от българските избиратели, които заявяват, че няма да гласуват, може ли да провокира създаването на нов политически субект? Каква е вероятността предизборната кампания да бъде натоварена с много негативизъм? Отговорите на Първан Симеонов – в „Студио политика”.

Институтът за модерна политика сезира Брюксел за нарушение на гражданските права. С изводите от доклада за действия на правителството и службите за сигурност в България, които застрашават или пряко нарушават правата и свободите на гражданите, ни запознава Борислав Цеков.

Вашите мнения за „Студио политика” очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg

По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34