Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо българско виртуално училище „По жицата

Възможно ли е да седиш удобно вкъщи пред компютъра и в същото време да си на училище? Възможно ли е съучениците ти да са пръснати по всички точки на света и въпреки това да сте в една и съща класна стая? Отговорът е „да”, ако, разбира се, сте ученик в първото българско виртуално училище „По жицата”. Негов основател е младият българин Валентин Ненков, който от няколко години живее и работи в САЩ. Мотивът му да създаде подобно училище е все по-нарастващата потребност от обучение по български език за многобройните български общности отвъд границите на България. За шестте години, откакто съществува, в „По жицата” са учили няколкостотин българи на различна възраст.

„Двете основни програми са български език за деца и български език за пораснали. Това са възрастни, които искат да учат български като втори, чужд език – обяснява Валентин Ненков. – Те са предимно хора, свързани по някакъв начин с България, женени са за българи. Основната дейност обаче е насочена към децата. Обучението е по основните предмети, които не могат да изучават в училищата по света, а именно български език и литература и българска история.”

Ако първоначално виртуалното училище е посещавано от ученици на различна възраст, то в последните 2 години негови възпитаници са 5-6-годишните българчета, първо поколение емигранти. Интересът към училището непрестанно расте, провокиран от желанието на родителите децата им да говорят български език и да познават корените си. Така във виртуалната класна стая се оказват заедно българчета от Англия, Америка, Канада, Италия, ЮАР, Дубай… Какво представлява виртуалната класна стая?

„Виртуалната класна стая е дистанционно обучение в реално време – казва Валентин. – Учителите се намират в България, а учениците в различни точки на света. В определен ден и час, съобразен с часовата зона в съответната държава, учители и ученици се срещат във виртуалната класна стая, която много прилича на реалната. В нея те могат да разговорят помежду си, да пишат и четат. След това през седмицата децата имат възможност да напишат домашните си и да ги изпратят на учителя, който ги проверява. Всеки курс е структуриран в 12 урока. Цялостната програма започва с курс „Буквар” и завършва с история на България от създаването й до наши дни. Това са около 15 курса, които учениците взимат последователно.”

Във виртуалното училище „По жицата” Валентин е привлякъл учители от България с дългогодишен опит, а образователната програма е авторска и непрекъснато се променя в зависимост от потребностите на децата. „В курсовете по български език и литература, както и в тези по история, включените текстове са така подбрани, че децата да се научат не само да четат и пишат, но и да се запознаят с българската култура”, обяснява младият основател на първото българско виртуално училище. А той е убеден, че единственият начин да запазим своята идентичност в глобалния свят, в който живеем, е чрез продължаване на вековните ни традиции и култура, крепящи се на българския език, литература и история. В реалното училище децата са изпитвани и получават оценки. Как стоят нещата в „По жицата”?

„Има тестове, но оценките не са най-важното – категоричен е Валентин. – Учителите имат много силна връзка с учениците си, осъществяват постоянен контакт, така че във всеки момент знаят доколко са усвоили материала и винаги ако има пропуски, могат да се върнат назад. Така че по тази причина оценките не са толкова важни. Използваме специална програма, която позволява учениците и учителят да се срещат в това общо пространство, наречено виртуална класна стая, както и скайп. Освен това всеки ученик има потребителски профил в нашата страница и по този начин получава достъп до съответния курс, в който е записан. Имат също така достъп до специален виртуален учебник, в който всеки си чете урока, след това пише домашното си, изпраща го на учителя и така протича обучителният процес.”

Конкретна стъпка, която основателят на „По жицата” планира, е разширяването на учебната програма и въвеждането на специализиран курс по география на България.
По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

28 октомври ще бъде неучебен ден в училищата с изборни секции

28 октомври (понеделник) ще бъде неучебен за учениците от училищата в страната, в които има разположени избирателни секции. Това се посочва в заповед на министъра на образованието и науката Галин Цоков. "Денят след изборите за Народно събрание се..

публикувано на 16.10.24 в 16:48

Фондация "Теодора фон Ауерсперг" започва своята работа и в България

Защитата на животните и децата в неравностойно положение, както и насърчаването на различни културни инициативи, са основополагащи за подобряването на средата за живот у нас. Около тази идея се обединяват талантливата пианистка Надежда Цанова и..

публикувано на 16.10.24 в 08:15

В Одесос откриха изцяло запазена статуя от II - III век

Уникална статуя от римския период на Одесос, предварително датирана към края на II – първата половина на III век, е намерена при изкопни работи в района на жп гарата във Варна, съобщиха археолозите от РИМ-Варна. Статуята се намирала в зона с пясъчни..

публикувано на 15.10.24 в 18:36