Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо българско виртуално училище „По жицата

Възможно ли е да седиш удобно вкъщи пред компютъра и в същото време да си на училище? Възможно ли е съучениците ти да са пръснати по всички точки на света и въпреки това да сте в една и съща класна стая? Отговорът е „да”, ако, разбира се, сте ученик в първото българско виртуално училище „По жицата”. Негов основател е младият българин Валентин Ненков, който от няколко години живее и работи в САЩ. Мотивът му да създаде подобно училище е все по-нарастващата потребност от обучение по български език за многобройните български общности отвъд границите на България. За шестте години, откакто съществува, в „По жицата” са учили няколкостотин българи на различна възраст.

„Двете основни програми са български език за деца и български език за пораснали. Това са възрастни, които искат да учат български като втори, чужд език – обяснява Валентин Ненков. – Те са предимно хора, свързани по някакъв начин с България, женени са за българи. Основната дейност обаче е насочена към децата. Обучението е по основните предмети, които не могат да изучават в училищата по света, а именно български език и литература и българска история.”

Ако първоначално виртуалното училище е посещавано от ученици на различна възраст, то в последните 2 години негови възпитаници са 5-6-годишните българчета, първо поколение емигранти. Интересът към училището непрестанно расте, провокиран от желанието на родителите децата им да говорят български език и да познават корените си. Така във виртуалната класна стая се оказват заедно българчета от Англия, Америка, Канада, Италия, ЮАР, Дубай… Какво представлява виртуалната класна стая?

„Виртуалната класна стая е дистанционно обучение в реално време – казва Валентин. – Учителите се намират в България, а учениците в различни точки на света. В определен ден и час, съобразен с часовата зона в съответната държава, учители и ученици се срещат във виртуалната класна стая, която много прилича на реалната. В нея те могат да разговорят помежду си, да пишат и четат. След това през седмицата децата имат възможност да напишат домашните си и да ги изпратят на учителя, който ги проверява. Всеки курс е структуриран в 12 урока. Цялостната програма започва с курс „Буквар” и завършва с история на България от създаването й до наши дни. Това са около 15 курса, които учениците взимат последователно.”

Във виртуалното училище „По жицата” Валентин е привлякъл учители от България с дългогодишен опит, а образователната програма е авторска и непрекъснато се променя в зависимост от потребностите на децата. „В курсовете по български език и литература, както и в тези по история, включените текстове са така подбрани, че децата да се научат не само да четат и пишат, но и да се запознаят с българската култура”, обяснява младият основател на първото българско виртуално училище. А той е убеден, че единственият начин да запазим своята идентичност в глобалния свят, в който живеем, е чрез продължаване на вековните ни традиции и култура, крепящи се на българския език, литература и история. В реалното училище децата са изпитвани и получават оценки. Как стоят нещата в „По жицата”?

„Има тестове, но оценките не са най-важното – категоричен е Валентин. – Учителите имат много силна връзка с учениците си, осъществяват постоянен контакт, така че във всеки момент знаят доколко са усвоили материала и винаги ако има пропуски, могат да се върнат назад. Така че по тази причина оценките не са толкова важни. Използваме специална програма, която позволява учениците и учителят да се срещат в това общо пространство, наречено виртуална класна стая, както и скайп. Освен това всеки ученик има потребителски профил в нашата страница и по този начин получава достъп до съответния курс, в който е записан. Имат също така достъп до специален виртуален учебник, в който всеки си чете урока, след това пише домашното си, изпраща го на учителя и така протича обучителният процес.”

Конкретна стъпка, която основателят на „По жицата” планира, е разширяването на учебната програма и въвеждането на специализиран курс по география на България.
По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седем секунди е липсвала комуникация между кулата и самолета

В критичните седем секунди на полета, при който на 13 септември т.г. загинаха двама от най-добрите военни пилоти по време на подготовка за авиационни демонстрации, е липсвала комуникация между кулата и самолета. Това показват записите на разговорите..

публикувано на 19.10.24 в 10:03

Над половин милион избиратели са готови да продадат гласа си

Според сондаж на “Галъп интернешънъл болкан” една десета от респондентите признават, че биха приели да гласуват срещу заплащане, друг стимул или принуда, 78% отричат, а 12 на сто заявяват, че не могат да преценят. Това означава, че над 500 хил...

публикувано на 19.10.24 в 09:04
Царски орел

Сакар посреща Фестивала на царския орел

Българското дружество за защита на птиците и Община Тополовгра организират Фестивал на царския орел в Сакар планина. Събитието събира  на едно място в съботния ден природолюбители, фермери, кулинари и фолклорни състави, които ще сближат публиката..

публикувано на 19.10.24 в 08:40