Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Баня – съчетайте полезното с приятното

Вече 55 години курортният град посреща гости от страната и чужбина, които отсядат в местните санаториуми и специализирани болници.
Снимка: Венета Николова

Рози и минерални води – това е емблемата на Павел баня – един от известните ни балнеолечебни центрове, потънал в тишина и спокойствие в сърцето на Розовата долина. Вече 55 години курортният град посреща гости от страната и чужбина, които идват за да лекуват болежките си в местните санаториуми и специализирани болници. Напролет, когато розовите насаждения в околностите на града се обагрят в цикламено настъпва истински празник. Розоберачи и туристи от страната и чужбина се стичат в града, за да участват в наситен с ведро настроение, музика и танци фестивал. Но и през останалото време градът не може да се оплаче от липса на посетители.

В града и околностите му има красиви чешми, от които блика бистра планинска вода.

За почти вълшебното въздействие на павелбанската вода върху опорно-двигателния апарат и нервната система са знаели още древните римляни, населявали някога този къс плодородна земя. За това говорят останките от античен град с римски бани и антични балнеоложки съоръжения. Днес лечебните води от 7-те естествени термални извора, бликащи в града и околностите му, са каптирани и се използват от местните санаториуми, балнеолечебници и спа хотели, които се радват на добра клиентела. Топла минерална вода пълни и басейните на Павел баня – една търсена атракция, особено от най-малките. Специалистите обаче предупреждават, че местните води са „агресивни” и не е препоръчително човек дълго да се задържа в басейните без лекарско предписание. Желаещите да се възползват от лечебните им свойства могат да се снабдят предварително с необходимите медицински документи и да се настанят в някоя от лечебните бази. Другият вариант е да отседнат на хотел, или на квартира и да посещават балнеосанаториумите под вещото око на рехабилитатори и специалисти. Повече за лековитите свойства на местните извори научаваме от д-р Минчев, който от години работи в Павел баня.

През топлите месеци паркът на Павел баня предлага така желаната прохлада.

„Павелбанската вода е хипертермална. Тя е от 52 до 59 градуса, слабо минерализирана и радонова. Всички тези характеристики я правят незаменима в лечението на болестите на опорно-двигателния апарат, на ставите, на повечето от болестите на периферната нервна система, ревматизъм и др. Но ние държим да подчертаем, че нямаме амбицията да налагаме Павел баня като спа център по подобие на други наши градове с минерални извори. При нас се лекуват широк спектър от болести. Затова акцентираме най-вече върху медицинския туризъм.”

Част от лекарите, работещи в Павел баня, са ученици на проф. Георги Гечев. Доайенът на балнеологията в града е автор на уникална методика за т.нар. подводна екстензия, която от дълги години се прилага успешно в местните балнеолечебници, превръщайки се в „запазена марка” на Павел баня. Пациентите с дискова херния се поставят във вана с вода която не надвишава 36 градуса и се обездвижват с помощта на фиксиращи колани. След което се провеждат поредица от подводни екстензии. Процедурата е безболезнена и много ефикасна. Според специалистите павелбанската минерална вода помага за отпускането на мускулатурата и това улеснява процеса на изтегляне и наместване на притискащите прешлени. Пациентите си тръгват от града здрави, прави и доволни. Затова славата му се носи и зад граници.

Градът е домакин на много фестивали и празници.

„Нашите гости от чужбина идват предимно като индивидуални туристи. Посрещаме хора от Гърция, Америка, Израел, Македония и Сърбия – хвали се Йордана Енева – зам.-кмет на общината. В момента обсъждаме необходимостта от езиковото обучение на персонала в балнеолечебниците, тъй като очакваме в следващите години финансовите постъпления от чуждестранни посетители да се увеличат значително.”

Павел баня е общината с най-много насаждения с маслодайна роза в България.

Павел баня има великолепен просторен парк, който през лятото осигурява така желаната прохлада. Приятно е да се разхождаш под сянката на вековните му дървета и да се наслаждаваш на цветните лехи и „стройния” птичи хор, озвучаващ целия балнеокурорт. Градът е домакин на много фестивали и празници. А ако обичате да се скитате сред природата и да се дивите на красиви пейзажи едва ли ще останете разочаровани. Наблизо се намира язовир Копринка, в чийто „стъклени” води се отразяват първенците на Стара планина. В накацалите край бреговете му капанчета се предлага пресен шаран и уклей. Обилно и здравословно можете да похапнете и в страноприемницата на близкото село Габарево, а после да посетите старата му каменна църква, както и т.нар. Джананова къща-музей.

Районът е "златна мина" за художници и фотографи.

Павел баня е общината с най-много розови насаждения в България. Районът е известен с традициите си в розопроизводството и е осеян с розоварни, които са с отворени врати за туристите. Любителите на пешеходните преходи пък поемат нагоре по пътеките на Балкана. А те отвеждат до недокоснати от човешка ръка местности и местообитания на редки пернати видове. Един от тези маршрути стига до хижа Соколна, превърнала се в култово място за заклети природозащитници и фотографи.

Снимки: Венета Николова

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Нова вълшебна гледка към склоновете на Западни Родопи

В разгара на лятото търсим прохлада в планините, а месеците юли и август са най-натоварени за хотелите и местата за настаняване по горното поречие на Арда. Нова панорамна гледка ще привлича летуващите по пътеките на Западните Родопи. На 6 юли ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:15

Басейн, джакузи и батут за детето – българинът вече иска лукс и екстри за лятната почивка

И тази година сезонът на Черноморието ни ще започне в началото на юли месец, а пикът ще е през август. Затова пък юни се очертава като слаб месец за почивки у нас. Може би защото все повече сънародници предпочитат в началото на лятото да..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15