Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чепеларското село Забърдо възпя брака на Уилям и Кейт в родопска песен под съпровода на гайда

Кметът на чепеларското село Забърдо ще покани принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън да посетят селото след сватбата си, съобщи за радио „Фокус”-Смолян кметът Валентин Черпоков. За целта в селото са изготвили специална телеграма, с която освен, че честитят брака на принца, го канят заедно със съпругата му, да посетят селото и да се качат на прочутото Забърдовско колело. От години младите семейства в селото сключват брак при колелото-въртележка, като задължително след подписването на брачното свидетелство се качват на него, за да може бракът да е дълъг и щастлив. Традицията е на няколкостотин години, като няма разтрогнат брак, сключен при колелото. Телеграмата бе изпратена официално в 12.30 часа с концерт в центъра на селото. Местният самодеен състав „Евробаби” е написал специална песен за брака на принца и избраницата му, която се изпълнява под съпровод на родопска каба гайда. Младоженците ще получат като послание част от песента, създадена специално за събитието. Черпоков припомни, че е поканил и френския президент Никола Саркози да гостува заедно със съпругата му Карла Бруни, но той не е уважил поканата.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Корабът VERA SU превозва 3000 тона изкуствени торове от Украйна към Варна.

Има разлив на химикал от заседналия при „Яйлата“ кораб

Независим водолаз е взел проби за анализ от водата край заседналия до защитената територия „Яйлата“ товарен съд VERA SU. При огледа е установен теч на азотна тор от носа на кораба. Плаващ под панамски флаг VERA SU se заби на 20 септември в скалите..

публикувано на 25.09.21 в 14:43

1.37% от починалите за денонощието са били ваксинирани срещу Covid-19

1904 г. са новозаразените с коронавирус в страната през изминалото денонощие. Положителни са 7,84% от направени 24 275 теста, сочи сайтът коронавирус.bg. Със завършена имунизация с 11,19% или 213 души от новозаразените. Най -много..

публикувано на 25.09.21 в 09:33

Процентът на новозаразените с Covid-19 плавно расте

Новите случаи на Covid-19 за денонощието са 845 , сочат данните на Единния информационен портал. При направени 15 164 теста 5,5 % са положителни . Хоспитализирани са 2410, като 197 са в интензивни отделения . Починалите за последните 24 часа са 8 души,..

публикувано на 22.08.21 в 09:40