Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 години Софийски духов оркестър

Сред многочислените изяви на Софийския духов оркестър важно място заемат концертите на открито – например в Борисовата градина в София, които винаги събират многобройна публика.
Снимка: БГНЕС
Духовите оркестри в България имат 130-годишна история. Почти всяко селище в северните части на родината ни има своя „духова музика”, с която се весели на празници. Първият професионален духов оркестър, който разширява репертоарните си граници и изпълнява от народна музика и военни маршове до симфонична музика, е Софийският духов оркестър при Дома на културата „Искър”. 2011-а е празнична за него – съставът чества 60-ата си годишнина.

Софийският духов оркестър е създаден от Сашо Михайлов, негов дългогодишен диригент. Роден в Лясковец – „царството” на духовите оркестри – той тръгва по стъпките на баща си, който също е бил диригент на духова музика. Работата го влече и животът му преминава с този състав, който се превръща в негова съдба… Изгражда качествен оркестър, който представя богат репертоар. Наред с главната задача, да осигурява културното развлечение на столичани, оркестърът участва във ежегодния фестивал „Нова българска музика”, има изяви в чужбина. Получава първи награди от международните фестивали за духови оркестри в Успер – Швейцария, Шиклош – Унгария, изнася концерти в Германия, Чехия, Австрия и др.

© Снимка: БГНЕС


Значително място в репертоара на Софийския духов оркестър заема народната музика. „Имам слабост към нея – признава приживе Сашо Михайлов, но се стремя да свирим сериозно тези творби. Подбираме ги измежду хората на гения Дико Илиев, Петко Радев, Христофор Раданов и др.”

В последните години в Софийски духов оркестър работят диригентите Доцо Вътков, Веселин Байчев, Красимир Илиев, а от една година Пламен Бързийски. За първата от празничните прояви на СДО ни информира концертмайсторът Красимир Илиев, кларинетист с 35-годишен стаж в оркестъра:

„Концертът на 3 май в зала „България” е с гост-диригент Веселин Байчев, голям музикант, който подготви с нас много хубава и трудна за изпълнение програма. Не се притесняваме от сложни произведения, тъй като нашият духов оркестър е най-добрият от този вид в България. В програмата са „Рапсодия в синьо” от Гершуин, „Пет скици” от Марин Големинов, „Празнична увертюра” от Шостакович, Концерт за два кларинета от Крамарж, Увертюра „Кандид” от Бърнстейн, творби от Шнитке, Хренников, Бойто…”

Концертът се осъществява с медийното партньорство на БНР. Красимир Илиев обяснява, че оркестърът свири с голямо удоволствие музика от всички жанрове – забавна, народна музика, класически произведения. Ето какво още разказа Красимир Илиев:

„Основната дейност на нашия оркестър е през летния сезон в София. Правим поредица от концерти в Борисовата градина на Лятната естрада, свирим за Празника на водата в Банкя, но усещаме кризата в последно време. Въпреки нея, с благословията на Столична община, кметът Йорданка Фандъкова и директорът на нашия културен дом „Искър”, успяваме да преборим трудностите. Правим силни концерти в рамките на столицата – помня, как зала „България” едва побираше желаещите да ни чуят по Коледа. Програмата ни е толкова разнообразна, че всеки намира нещо за себе си. Тази година с голямо удоволствие започваме поредицата от концерти в зала „България”. Вторият от тях, на 15 юли, е централен за нашия юбилей, а в Борисовата градина ще изнесем поне 30 концерта през летния сезон.”

Красимир Илиев не пропуска и изявите от последните години в чужбина, с които оркестърът може да се гордее: „Където и да сме свирили в чужбина, винаги сме печелили първи награди – в Австрия, на фестивала на духовите оркестри в големия курорт Шладнинг бяхме първи сред 43 състава от целия свят. Получихме покана за Швейцария, когато ни приеха в Европейския съюз – свирихме в залата на ООН в Женева. После изнесохме концерт в Берн – „Ловната зала” беше отворена специално за нас. Направи ми впечатление, колко много хората там уважават тези, които се занимават с изкуство. Залите бяха препълнени за всички концерти, а отношението към нас бе невероятно, сърдечно.”

В звуковия файл в изпълнение на СДО можете да чуете творбите: „Празнична София” (Нечо Русев) , Из Увертюра към операта ”Вилхелм Тел” (Джоакино Росини), ”Перпетуум мобиле” (Йохан Щраус), ”Юбилеен марш” (Николай Братанов), Пролетно хоро (Дико Илиев)
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Удивителни въпросителни"…. Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" тръгват на турне

Горещо лято очаква Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" – на 27 юни стартират от Русе турне из страната, в което ще представят новия албум "Удивителни въпросителни ". Той съдържа 11 композиции със заглавия, навеждайки ни на удивителни въпроси...

публикувано на 25.06.24 в 10:15

"Феномен"

Много младежка енергия блика от песента "Феномен" на Niki R: ce . Това е Никол Ризова, която е била част от група Бон-Бон. До нея и в музиката, и в живота е Цветан Маринов, когото познаваме от група Funkilicious – там е китарист и автор на..

публикувано на 22.06.24 в 10:15

Народният оркестър на БНР закрива сезона с нова продукция и ярки солисти

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов закрива сезона тази вечер /20 юни/ с концерт, в която ще звучат само премиерни заглавия. Програмата включва 17 нови пиеси и аранжименти на песни, представени от ярки солисти,..

публикувано на 20.06.24 в 07:25