Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 години Софийски духов оркестър

Сред многочислените изяви на Софийския духов оркестър важно място заемат концертите на открито – например в Борисовата градина в София, които винаги събират многобройна публика.
Снимка: БГНЕС
Духовите оркестри в България имат 130-годишна история. Почти всяко селище в северните части на родината ни има своя „духова музика”, с която се весели на празници. Първият професионален духов оркестър, който разширява репертоарните си граници и изпълнява от народна музика и военни маршове до симфонична музика, е Софийският духов оркестър при Дома на културата „Искър”. 2011-а е празнична за него – съставът чества 60-ата си годишнина.

Софийският духов оркестър е създаден от Сашо Михайлов, негов дългогодишен диригент. Роден в Лясковец – „царството” на духовите оркестри – той тръгва по стъпките на баща си, който също е бил диригент на духова музика. Работата го влече и животът му преминава с този състав, който се превръща в негова съдба… Изгражда качествен оркестър, който представя богат репертоар. Наред с главната задача, да осигурява културното развлечение на столичани, оркестърът участва във ежегодния фестивал „Нова българска музика”, има изяви в чужбина. Получава първи награди от международните фестивали за духови оркестри в Успер – Швейцария, Шиклош – Унгария, изнася концерти в Германия, Чехия, Австрия и др.

© Снимка: БГНЕС


Значително място в репертоара на Софийския духов оркестър заема народната музика. „Имам слабост към нея – признава приживе Сашо Михайлов, но се стремя да свирим сериозно тези творби. Подбираме ги измежду хората на гения Дико Илиев, Петко Радев, Христофор Раданов и др.”

В последните години в Софийски духов оркестър работят диригентите Доцо Вътков, Веселин Байчев, Красимир Илиев, а от една година Пламен Бързийски. За първата от празничните прояви на СДО ни информира концертмайсторът Красимир Илиев, кларинетист с 35-годишен стаж в оркестъра:

„Концертът на 3 май в зала „България” е с гост-диригент Веселин Байчев, голям музикант, който подготви с нас много хубава и трудна за изпълнение програма. Не се притесняваме от сложни произведения, тъй като нашият духов оркестър е най-добрият от този вид в България. В програмата са „Рапсодия в синьо” от Гершуин, „Пет скици” от Марин Големинов, „Празнична увертюра” от Шостакович, Концерт за два кларинета от Крамарж, Увертюра „Кандид” от Бърнстейн, творби от Шнитке, Хренников, Бойто…”

Концертът се осъществява с медийното партньорство на БНР. Красимир Илиев обяснява, че оркестърът свири с голямо удоволствие музика от всички жанрове – забавна, народна музика, класически произведения. Ето какво още разказа Красимир Илиев:

„Основната дейност на нашия оркестър е през летния сезон в София. Правим поредица от концерти в Борисовата градина на Лятната естрада, свирим за Празника на водата в Банкя, но усещаме кризата в последно време. Въпреки нея, с благословията на Столична община, кметът Йорданка Фандъкова и директорът на нашия културен дом „Искър”, успяваме да преборим трудностите. Правим силни концерти в рамките на столицата – помня, как зала „България” едва побираше желаещите да ни чуят по Коледа. Програмата ни е толкова разнообразна, че всеки намира нещо за себе си. Тази година с голямо удоволствие започваме поредицата от концерти в зала „България”. Вторият от тях, на 15 юли, е централен за нашия юбилей, а в Борисовата градина ще изнесем поне 30 концерта през летния сезон.”

Красимир Илиев не пропуска и изявите от последните години в чужбина, с които оркестърът може да се гордее: „Където и да сме свирили в чужбина, винаги сме печелили първи награди – в Австрия, на фестивала на духовите оркестри в големия курорт Шладнинг бяхме първи сред 43 състава от целия свят. Получихме покана за Швейцария, когато ни приеха в Европейския съюз – свирихме в залата на ООН в Женева. После изнесохме концерт в Берн – „Ловната зала” беше отворена специално за нас. Направи ми впечатление, колко много хората там уважават тези, които се занимават с изкуство. Залите бяха препълнени за всички концерти, а отношението към нас бе невероятно, сърдечно.”

В звуковия файл в изпълнение на СДО можете да чуете творбите: „Празнична София” (Нечо Русев) , Из Увертюра към операта ”Вилхелм Тел” (Джоакино Росини), ”Перпетуум мобиле” (Йохан Щраус), ”Юбилеен марш” (Николай Братанов), Пролетно хоро (Дико Илиев)
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15