Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови международни проекти на Природен парк „Русенски Лом”

Снимка: lomea.org
На 30-ина километра на юг от река Дунав и град Русе, на площ от 3408 декара, е разположен Природен парк „Русенски лом”. Нарича се така, защото се простира около едноименната река, чиито води дълги години са оформяли силуета на местността и са създали условия, благоприятни за развитието на множество редки растителни и животински видове. През 1970 година този регион получава статут на защитена местност. Природният парк е населен с пещери и скални образувания, с исторически паметници, с много и различни растения, птици и животни, някои от които са намерили място в Червената книга на застрашените растителни и животински видове в България. За опазването на това богатство в Природен парк „Русенски Лом” се полагат специални грижи. Една от тези „специални грижи” е и предстоящото изграждане на Природозащитен комплекс в село Нисово. Повече за него – от госпожа Цонка Христова, главен експерт „Планове и програми”.
По публикацията работи: Татяна Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Купеста облачност ще има преди обед над крайните югоизточни райони и там на места ще превали. Следобед над Североизточна България и Родопите ще се развива купесто-дъждовна..

публикувано на 03.08.24 в 18:30

Видин събра стотици любители на ретро автомобили

Над 70 ретро автомобила от България, Румъния и Сърбия бяха изложени в осмото издание на Vintage Vehicles Vidin 2024. Парадът – част от културния календар на Община Видин, започна с панорамна обиколка от паркинга на кметството до района на Телеграф..

публикувано на 03.08.24 в 17:09

Тежко пострадало дете в инцидент на морски плаж е транспортирано до “Пирогов”

Деветгодишно момче с множество наранявания беше превозено със самолет “Спартан” от Бургас до столичната болница за спешна медицина “Пирогов”. То беше заклещено снощи в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол. “ Две..

публикувано на 03.08.24 в 15:39