Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществените пространства на София възвръщат привлекателния си облик

Една от идеите на „Сдружение за София 2020”, свързана с различния облик на столицата ни, е проектът "Портите на София" - мащабен и внушителен пластичен символ, който да посреща влизащите в града отдалеч. 
Снимка: www.sofia2020.bg

Градското планиране и развитието на обществените пространства бе тема на проведената в София четиридесет и втората конференция на Международната асоциация на урбанистите. Част от нея бе посветена на публичните пространства в българската столица. В изминалите двайсетина година на посткомунистически трансформации у нас, тези пространства също претърпяха промени и не винаги в положителна посока. Много от тях станаха жертва на строителния бум 2005-2008 г. Необузданият ентусиазъм на предприемачите унищожи и доста квартални градинки, междублокови пространства и др., които се бяха обособили като средища за живеещите около тях. Тук трябва да се прибави и нашествието на автомобилите, броят на които нарасна многократно. Те, вместо хората, станаха господари на положението и окупираха и малкото останали свободни пространства на столицата. В София са регистрирани около 700 хиляди автомобила, докато официалната цифра на нейните жители е 1 милион и 300 хиляди души. Столичната община трудно се справя с поддържането на тази градска среда и причината е ограниченото финансиране. Но през последните години се забелязват и положителни промени. Създават се проекти за обществени подземни гаражи, които ще освободят част от публичните пространства. Финансира се обновяването на други пространства и те отново стават привлекателни за хората. През тази година Столичната община отделя 10 млн. лв. за реконструкция на паркове и градини. Обновени са настилките и зелените площи около големи паметници и църкви в София.

Елена Мадисън е българка, завършила урбанистика в Ню Йорк, където живее и работи от 1995 г. като специалист по градско пространство. За нея София се променя в положителна посока с всяка изминала година.

„Вижда се, че има опити, и понякога доста успешни, за подобряване на обществените пространства – споделя тя. – В последните няколко години забелязвам, че парковете, градините, площадите пак са пълни с хора. Имаше един период преди 7-8 години, когато те изглеждаха пусти. Сега хората отново искат да бъдат заедно на подобни места, но ми се струва, че тези пространства още не са подготвени да ги приемат. Да вземем например Южния парк, където има видими подобрения, но веднъж извършени, те след това не се поддържат. В други случаи направеното просто не е достатъчно. Но има усилия от страна на общината и от страна на граждански сдружения и сдружения на архитекти и мисля, че положението ще се развива в позитивна насока.”

Не забравяйте, допълва Елена Мадисън, че обновяването на обществените пространства „дърпа” от само себе си и обновяване, саниране на съседните сгради, те стават по-красиви, а това безспорно вдига цената на имотите.

Арх. Димитър Паскалев е млад човек, председател е на „Сдружение за София 2020”. То обединява група архитекти, които са създали и интернет сайт. На него всеки може да дава предложения за развитие на обществените пространства, да обсъжда предложенията на сайта. Така изплуват най-добрите идеи, които се представят на столичната управа, за да се търси финансиране за тях. „Имаме нужда от нова модерност за тези пространства, свързана със светоусещането на съвременните българи” - смята арх. Паскалев.

„Ние стартирахме като неформална група от 12 архитекти приятели. Споделяхме идеи, които бяхме забелязали в други европейски столици и които споделихме със столичани на една изложба преди две години. Направихме сайт и ги подложихме на гласуване и дебат. Това беше началото. Фокусът ни е върху обществените пространства на София, там където има ужасно много работа. Защото през последните 20 и повече години не се е направило кой знае какво за тях. Те са доста деградирали като дизайн, обаче от друга страна си остават градската „дневна стая”. Там се изливат стотици, хиляди хора. Ние искаме да фокусираме вниманието на професионалистите, обществеността, на всички заинтересовани лица и институции върху необходимостта от промяна на тези пространства, така че те да бъдат близки до нуждите на обществото.”

На сайта на сдружението водещите идеи са двадесетина. Сред тези, които най-бързо са възприети, е идеята за софийски велоринг, който да свърже софийските паркове с една обща велоалея, проект лесно изпълним и много нужен за софиянци.

По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45

Президентът връчва втория мандат за съставяне на правителство

В сградата на президентството днес от 11.00 часа президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание – тази на..

публикувано на 22.07.24 в 06:10

Високи температури и валежи в понеделник

До полунощ облачността временно ще се разкъса. В понеделник преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от..

публикувано на 21.07.24 в 19:05