Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-добрите български графити артисти ще творят "на живо" в канала на Перловската река

Снимка: БГНЕС
Най-добрите български графити артисти творят "на живо" по време на фестивала "Urban Creatures" /Градски твари/. Той се състои днес в канала на Перловската река в близост до стадион "Герена". Събитието няма определена тема или конкурсен принцип, целта е да се даде възможност на столичани да се срещнат с понякога неразбраното и неоценено графити изкуство. Масовото възприятие за графитите е, че те са форма на обществен вандализъм, срещу която трябва да се противодейства. Сред общия "шум от драсканици" в града обаче понякога има определени творби, които приковават вниманието, стават тема за разговор или просто предизвикват усмивка. Тези "парчета", както графити артистите сами наричат творбите си, допринасят за облика на града и понякога могат да се превърнат в истинска забележителност, смятат организаторите на фестивала. Фестивалът "Urban Creatures" има за цел да извади на дневна светлина някои от най-талантливите улични артисти в България и да ни запознае с тяхното изкуство. Фестивалът иска да разчупи централизацията на културния живот и да накара софиянци да излязат извън познатите очертания. Коритото на Перловската река, известно още като "Канала", за повечето софиянци свършва до Малък градски театър зад канала. Малцина - освен жителите на кварталите "Хаджи Димитър", "Сухата река" и "Левски" - знаят, че Перловската река минава и отвъд булевард "Мадрид" и стига до стадион "Герена". В тази част на града "Каналът" често бива изрисуван с графити и фестивалът "Urban Creatures" ще се приюти на това неподправено и автентично място, пише в съобщението.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Портрет на Джесика Ланг © Manuel Outumuro / галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг ще гостува на Националната галерия в София като фотограф

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България ще бъде представена в рамките на..

публикувано на 21.06.24 в 17:35