Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„20 години заедно” – Христофор Раданов и Оркестърът за народна музика при БНР

Снимка: архив

Известният кларинетист, композитор и диригент Христофор Раданов наскоро отпразнува 20-годишната си съвместна работа с Oркестъра за народна музика на БНР.

Той е сред водещите имена в областта на авторското претворяване на фолклора. Доказал е таланта си на композитор, който посяга внимателно към традиционната музика. Старае се да запази автентичните ритми и мелодии и същевременно да обогати първообраза по професионален начин. Познава до съвършенство възможностите на своя оркестър, с който работи вече 20 години. Позицията главен диригент на ОНМ при БНР наследява от Коста Колев – изтъкнат композитор, изследовател на фолклора. Раданов продължава неговото дело, допринасяйки много за съвременното звучене на този елитен състав.

Роден е в Лясковец. Завършил е инструменталния факултет на Държавната музикална академия с кларинет, в класа на Петков Радев – еднакво добър в класическия и фолклорния жанр. Повече от 40 години Раданов е посветил на народната музика. Дирижирал е записите на близо 2000 творби – народни песни и хорà за фонда на БНР. Опитал е перото си в детска, джаз, камерна музика. Пътят му на композитор и диригент го среща с много творци. Един от тях е Атанас Стоев, създател на оркестър „Канарите”, който казва за него: „Това е истински българин, който носи музиката на народа в душата си и я пресъздава по съвършен начин. В същото време произведенията му са достъпни и близки на слушателя. Всичко, което е написал, е променено по модерен начин, без да е ощетена традицията.”

В празничния концерт „20 години заедно” се представиха виртуози от оркестъра за народна музика – гъдуларите Росен Генков, Пейо Пеев, гайдарят Петьо Костадинов, кавалджиите Недялко Недялков, Костадин Генчев. Специалните гости народните певци Динка Русева, Любомир Петов и др. изпълниха песни в негов аранжимент. С един от най-сполучливите аранжименти на Христофор Раданов „Ой, Дунаве бели” се изяви Даниел Спасов – пристрастен към народната музика юрист и телевизионен водещ. Атрактивна част от творчеството на композитора са творбите, създадени от нестандартни хрумвания. Такива примери са „Хумореска”, „Фолк рок”, „Добруджазов ръченик” – пиеси, които съчетават фолклорни изразни средства и съвременна стилистика. 

Още от категорията

Представиха българската песен за „Евровизия“ 2022

Вътрешната борба във всеки да скъса със себичността и егоизма, за да разбере, че е роден с мисия. Това накратко е посланието на Intention - песента, с която рок музикантите от Intelligent Music Project ще представят България на Евровизия 2022 г...

обновено на 05.12.21 в 15:31

Песничката, с която расте всяко българско дете „оживява“ в мюзикъл

„Ако влезем в един тролей и запеем „Зайченцето бяло“, едва ли ще се намери човек, който да не знае поне първите два куплета от тази прекрасна детска песничка. Независимо на каква възраст е“. Тези думи са на Румен Бояджиев-син, автор на мюзикъла..

публикувано на 03.12.21 в 10:20

Недялка Симеонова – детето-чудо, превърнало се в звезда от световната сцена

Родена е на 2 декември 1901 г. в Хасково. В началото нейният баща не подкрепя интереса ѝ към музиката, но един ден заварва невръстното дете да свири мелодии на цигулката на своя брат и сам започва да я обучава. Първият концерт на Недялка Симеонова пред..

публикувано на 02.12.21 в 07:15
Подкасти от БНР