Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„20 години заедно” – Христофор Раданов и Оркестърът за народна музика при БНР

Снимка: архив

Известният кларинетист, композитор и диригент Христофор Раданов наскоро отпразнува 20-годишната си съвместна работа с Oркестъра за народна музика на БНР.

Той е сред водещите имена в областта на авторското претворяване на фолклора. Доказал е таланта си на композитор, който посяга внимателно към традиционната музика. Старае се да запази автентичните ритми и мелодии и същевременно да обогати първообраза по професионален начин. Познава до съвършенство възможностите на своя оркестър, с който работи вече 20 години. Позицията главен диригент на ОНМ при БНР наследява от Коста Колев – изтъкнат композитор, изследовател на фолклора. Раданов продължава неговото дело, допринасяйки много за съвременното звучене на този елитен състав.

Роден е в Лясковец. Завършил е инструменталния факултет на Държавната музикална академия с кларинет, в класа на Петков Радев – еднакво добър в класическия и фолклорния жанр. Повече от 40 години Раданов е посветил на народната музика. Дирижирал е записите на близо 2000 творби – народни песни и хорà за фонда на БНР. Опитал е перото си в детска, джаз, камерна музика. Пътят му на композитор и диригент го среща с много творци. Един от тях е Атанас Стоев, създател на оркестър „Канарите”, който казва за него: „Това е истински българин, който носи музиката на народа в душата си и я пресъздава по съвършен начин. В същото време произведенията му са достъпни и близки на слушателя. Всичко, което е написал, е променено по модерен начин, без да е ощетена традицията.”

В празничния концерт „20 години заедно” се представиха виртуози от оркестъра за народна музика – гъдуларите Росен Генков, Пейо Пеев, гайдарят Петьо Костадинов, кавалджиите Недялко Недялков, Костадин Генчев. Специалните гости народните певци Динка Русева, Любомир Петов и др. изпълниха песни в негов аранжимент. С един от най-сполучливите аранжименти на Христофор Раданов „Ой, Дунаве бели” се изяви Даниел Спасов – пристрастен към народната музика юрист и телевизионен водещ. Атрактивна част от творчеството на композитора са творбите, създадени от нестандартни хрумвания. Такива примери са „Хумореска”, „Фолк рок”, „Добруджазов ръченик” – пиеси, които съчетават фолклорни изразни средства и съвременна стилистика. 

По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15