Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православен календар: Преображение Господне

Столичният храм „Преображение Господне”
Снимка: hrampreobrajenie.org

На 6 август Православната църква чества Преображение Господне. Празникът е установен още в дълбоката християнска древност и припомня едно от най–великите чудеса, извършени от Иисус Христос – преобразяването му на планината Тавор. Евангелията разказват, че юдейският народ не открил в негово лице обещания месия, за когото са писали древните пророчески книги. За да покаже, че той не е земен, а небесен цар, Христос се преобразил пред трима от своите ученици.

© Снимка: hrampreobrajenie.org

Иконата на Преображение в храма

„Господ Иисус Христос заедно със Светите апостоли Яков, Йоан и Петър се изкачили на планината Тавор в Галилея – разказва свещеник Климент Харизанов от Енорийския храм „Преображение Господне” в София. – Тогава Той започнал да се моли, а тримата ученици, понеже били изморени от пътя, заспали. В един момент, когато се събудили, видели Иисус Христос преобразен – лицето Му светело като слънце, дрехите Му били бели като сняг. Той бил издигнат във въздуха и разговарял с двама старозаветни пророци – Свети Илия и Свети Мойсей. Тогава учениците паднали на земята ужасени и смутени от видяното. В този момент Господ бил засенчен от облак и Бог Отец казал: „Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение. Него слушайте.” Иисус Христос заповядва на Своите ученици да разкажат за това чудодейно събитие чак след Неговото възкресение. И когато апостолите видят Иисус Христос разпънат на кръста, да си спомнят именно за случилото се на планината Тавор и да знаят, че Той е истинският цар на славата.”

© Снимка: hrampreobrajenie.org

В деня на своя храмов празник столичната църква „Преображение Господне” отново ще се окаже малка за многото християни, дошли да се причестят

Светлият празник е повод за житейска равносметка на всеки християнин. Според отец Харизанов това велико събитие има и отношение към самите нас, защото показва в каква слава ще бъдат облечени и човеците при Второто пришествие. „Така, както се е преобразил Господ, така и в Царството Небесно ще блеснат всички праведници” – казва свещеникът. В деня на своя храмов празник столичната църква „Преображение Господне” отново ще се окаже малка за многото християни, дошли да се причестят. Според отец Климент Българската православна църква и днес продължава да привлича много хора, защото чрез своето учение тя удовлетворява висшите и насъщни потребности на човешкия дух.

© Снимка: hrampreobrajenie.org

Свещеник Климент Харизанов

„Единствено Църквата показва и разкрива смисъла на човешкия живот. Тя ни учи и ни казва защо сме родени и как трябва да живеем. Според нейното учение, светостта не се постига единствено чрез личните усилия на човека, а и чрез Божествената благодат, която съществува само в Църквата. Извън нея човек по–трудно може да спаси своята душа.”

Отец Климент вижда причина за трудното ни ежедневие в игнорирането на Божествените закони, които са не по–малко важни и валидни от физическите. Според него човекът е създаден по образ Божи и трябва да живее в мир със своя Създател. Отец Климент припомня, че християнството е над времето и не остарява, предлагайки духовните средства, необходими за спасението на човека. Божиите закони са важни не само за спасението му във вечността, а имат значение и за земния живот.

„Човечеството трябва да се обърне към тези вечни духовни ценности, които Иисус Христос ни донесе. Християнските ценности не се променят, те не зависят от времето. Това, което е било важно и значимо за човека преди стотици години, е важно и значимо и днес. И днес човекът търси помирение, скърби и съвестта му го изобличава, когато сгреши. Поради тази причина и в Църквата е установено светото тайнство Покаяние. То е една „духовна лечебница”, където всеки може да направи равносметка за своя живот. Християнството е религията на всеопрощението” – припомня отец Климент Харизанов.

По публикацията работи: Мария Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новият сливенски митрополит Арсений

Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен"

В многовековната ни църковна традиция миряните винаги са посрещали новия свещенослужител или владика с възгласи "Достоен". Така те показват уважението си, с надеждата той мъдро да води паството към духовно спасение. Не така обаче беше посрещнат от..

публикувано на 27.05.24 в 15:15

Избраха най-младия епископ в църквата за митрополит на Сливен

Знеполският епископ Арсений е новият Сливенски митрополит. Той беше избран със 7 гласа от владиците в Светия синод на Българската патриаршия. За втория кандидат - Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, бяха дадени от..

публикувано на 26.05.24 в 11:20

Манастир на 900 години се появява от нищото при строеж на автогара в Созопол

При разкопки на мястото на новата автогара в черноморския град Созопол бе открит манастир от XI век, който е функционирал до края на XIII век. Предполага се, че обектът е бил унищожен от пожар, за което свидетелстват пластовете от въглении..

публикувано на 26.05.24 в 09:15