Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православен календар: Преображение Господне

Столичният храм „Преображение Господне”
Снимка: hrampreobrajenie.org

На 6 август Православната църква чества Преображение Господне. Празникът е установен още в дълбоката християнска древност и припомня едно от най–великите чудеса, извършени от Иисус Христос – преобразяването му на планината Тавор. Евангелията разказват, че юдейският народ не открил в негово лице обещания месия, за когото са писали древните пророчески книги. За да покаже, че той не е земен, а небесен цар, Христос се преобразил пред трима от своите ученици.

© Снимка: hrampreobrajenie.org

Иконата на Преображение в храма

„Господ Иисус Христос заедно със Светите апостоли Яков, Йоан и Петър се изкачили на планината Тавор в Галилея – разказва свещеник Климент Харизанов от Енорийския храм „Преображение Господне” в София. – Тогава Той започнал да се моли, а тримата ученици, понеже били изморени от пътя, заспали. В един момент, когато се събудили, видели Иисус Христос преобразен – лицето Му светело като слънце, дрехите Му били бели като сняг. Той бил издигнат във въздуха и разговарял с двама старозаветни пророци – Свети Илия и Свети Мойсей. Тогава учениците паднали на земята ужасени и смутени от видяното. В този момент Господ бил засенчен от облак и Бог Отец казал: „Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение. Него слушайте.” Иисус Христос заповядва на Своите ученици да разкажат за това чудодейно събитие чак след Неговото възкресение. И когато апостолите видят Иисус Христос разпънат на кръста, да си спомнят именно за случилото се на планината Тавор и да знаят, че Той е истинският цар на славата.”

© Снимка: hrampreobrajenie.org

В деня на своя храмов празник столичната църква „Преображение Господне” отново ще се окаже малка за многото християни, дошли да се причестят

Светлият празник е повод за житейска равносметка на всеки християнин. Според отец Харизанов това велико събитие има и отношение към самите нас, защото показва в каква слава ще бъдат облечени и човеците при Второто пришествие. „Така, както се е преобразил Господ, така и в Царството Небесно ще блеснат всички праведници” – казва свещеникът. В деня на своя храмов празник столичната църква „Преображение Господне” отново ще се окаже малка за многото християни, дошли да се причестят. Според отец Климент Българската православна църква и днес продължава да привлича много хора, защото чрез своето учение тя удовлетворява висшите и насъщни потребности на човешкия дух.

© Снимка: hrampreobrajenie.org

Свещеник Климент Харизанов

„Единствено Църквата показва и разкрива смисъла на човешкия живот. Тя ни учи и ни казва защо сме родени и как трябва да живеем. Според нейното учение, светостта не се постига единствено чрез личните усилия на човека, а и чрез Божествената благодат, която съществува само в Църквата. Извън нея човек по–трудно може да спаси своята душа.”

Отец Климент вижда причина за трудното ни ежедневие в игнорирането на Божествените закони, които са не по–малко важни и валидни от физическите. Според него човекът е създаден по образ Божи и трябва да живее в мир със своя Създател. Отец Климент припомня, че християнството е над времето и не остарява, предлагайки духовните средства, необходими за спасението на човека. Божиите закони са важни не само за спасението му във вечността, а имат значение и за земния живот.

„Човечеството трябва да се обърне към тези вечни духовни ценности, които Иисус Христос ни донесе. Християнските ценности не се променят, те не зависят от времето. Това, което е било важно и значимо за човека преди стотици години, е важно и значимо и днес. И днес човекът търси помирение, скърби и съвестта му го изобличава, когато сгреши. Поради тази причина и в Църквата е установено светото тайнство Покаяние. То е една „духовна лечебница”, където всеки може да направи равносметка за своя живот. Християнството е религията на всеопрощението” – припомня отец Климент Харизанов.

По публикацията работи: Мария Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49
д-р Мустафа Хаджи

Съпричастието е в същината на празника Курбан байрам

Хората с мюсюлманско вероизповедание в България празнуват Курбан байрам. "К урбан е арабска дума, която означава приближаване. Ч рез  жертвеното животно мюсюлманите правят всичко възможно да се доближат до милостта на Аллах" – посочва в..

публикувано на 16.06.24 в 07:45