Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земен пази най-старата и най-новата църква по българските земи

Снимка: БГНЕС
Град Земен съхранява най-старата и най-новата църква по българските земи. И двата християнски храма носят еднакво наименование – "Свети Йоан Богослов", предаде агенция БГНЕС. Земен е един от най-малките градове в България. Едва на около петнайсетина километра от международния път от София за Кюстендил и Гюешево, се намира и една от най-старите църкви на Балканите, датираща от 11 век. Тя се намира в прословутия "Земенски манастир". Това е единственият български храм, които не е разрушаван и е запазен в автентичния му вид, така както е бил построен преди 1000 години. В най-забележителна и най-старата постройка на манастира се намира и стенописа на Света Анна, така както е нарисувана през 11-ти век. Според местните хора по тези места и по специално от този манастирски комплекс е тръгнало и богомилството. През 1966 година започва реставрацията на църквата, която продължава до 1974 година. В този период започва и изграждането на новата църква "Свети Йоан Богослов". Нещо, което не се е случвало по време на тоталитарния режим у нас. От тогава храмът е обявен за паметник на културата. Днес в Земен живеят не повече от 1600 души, повече от тях пенсионери. Единственото работещо в Земен е шивашкият цех. Преди 20 години тук е имало над 3500 души, когато Земен е обявен за град.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Земята на розите" – филм за надеждата, че можем да сме по-добри и приемащи хората с увреждания

Данни от преброяването на населението у нас, проведено през 2021 година, сочат, че в страната живеят 654 547 лица, които имат призната трайно намалена работоспособност или степен на увреждане. От тях 22 248 са деца, а 632 299 са лицата на възраст 16 и..

публикувано на 09.07.24 в 07:05
Служебният министър Найден Тодоров

Работещите в културата не създават вкуса на обществото, каза министър Тодоров

"По един уникален начин е намерено, как всеки сектор в културата да се финансира погрешно. Хората на изкуството в момента работят точно като фабрики и вместо да създават вкуса на обществото, те са принудени да се водят по този вкус, за да спечелят повече..

публикувано на 08.07.24 в 09:04
Монаси от манастир в Дхамаршала, Индия

Монаси от Тибет представят в Бургас хималайската култура

Монасиот Тибет пристигат на 6 юли в Бургас. Делегацията от Фондация за хималайска култура включва Лобсанг Фънтсок – председател, трима монаси, близки до Далай Лама, десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и..

публикувано на 06.07.24 в 09:15