Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земен пази най-старата и най-новата църква по българските земи

Снимка: БГНЕС
Град Земен съхранява най-старата и най-новата църква по българските земи. И двата християнски храма носят еднакво наименование – "Свети Йоан Богослов", предаде агенция БГНЕС. Земен е един от най-малките градове в България. Едва на около петнайсетина километра от международния път от София за Кюстендил и Гюешево, се намира и една от най-старите църкви на Балканите, датираща от 11 век. Тя се намира в прословутия "Земенски манастир". Това е единственият български храм, които не е разрушаван и е запазен в автентичния му вид, така както е бил построен преди 1000 години. В най-забележителна и най-старата постройка на манастира се намира и стенописа на Света Анна, така както е нарисувана през 11-ти век. Според местните хора по тези места и по специално от този манастирски комплекс е тръгнало и богомилството. През 1966 година започва реставрацията на църквата, която продължава до 1974 година. В този период започва и изграждането на новата църква "Свети Йоан Богослов". Нещо, което не се е случвало по време на тоталитарния режим у нас. От тогава храмът е обявен за паметник на културата. Днес в Земен живеят не повече от 1600 души, повече от тях пенсионери. Единственото работещо в Земен е шивашкият цех. Преди 20 години тук е имало над 3500 души, когато Земен е обявен за град.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нана Джанелидзе представя на фестивал в Перник филма си за войната между Грузия и Абхазия

Грузинският сценарист и режисьор Нана Джанелидзе е специален гост на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE, който се провежда между 29 юни и 6 юли в Перник. На 3 юли тя ще представи новия си филм "Лиза, не спирай". Той е копродукция с..

публикувано на 03.07.24 в 08:10

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15
Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10