Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велинград – спа почивка сред диплите на Родопите

Снимка: www.imagesfrombulgaria.com

През 2005 г. Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите присъжда на курорта Велинград званието спа столица на България. Три години по–късно на конференция на Световната браншова организация на хотелиерите и ресторантьорите в Мексико градът е обявен и за спа столица на Балканите. Всеки, който избере това райско място от планината Родопи за своята ваканция, ще се увери, че това не е обикновена туристическа реклама. Няма човек, който след като почувства топлата прегръдка на лечебната минерална вода в местните басейни и усети свежия аромат на близките борови гори, да не пожелае да се върне отново. Според заместник–кметът на града Дияна Кехайова Велинград очарова гостите с възможностите за здравословна почивка и с магнетичните си природни гледки.

© Снимка: www.velingrad.bg

Велинград е един от най–популярните ни туристически центрове. В града има 45 хотела, които ще Ви впечатлят с елегантност, изисканост и гостоприемство

„Велинград е благословен с две огромни богатства – лечебна вода и чист въздух, казва г–жа Кехайова. Онова, което е привличало хората на това място е най–вече богатството на минералните извори. Тук бликат 80 топли минерални извора. Температурата им е в много широк интервал – от 27 до 94 градуса по Целзий. Велинградското геотермално находище е едно от най–големите в Южна България. Традицията да се използва лечебната сила на минералната вода е от векове, когато в района са създадени минералните бани. Доказателство за това, че те са съществували още от римско време, са откритите римски каптажи и канали. Водата на Велинград, даряваща живот, привлича много посетители. През последните 60 години от малък курортен град в Западните Родопи Велинград се утвърди като един от най–популярните ни туристически центрове. В града има 45 хотела, които ще Ви спечелят с елегантност, изисканост и гостоприемство, казва г–жа Кехайова. – Близо 50 са откритите и закрити минерални басейни. Има и шест общински минерални бани, обявени за паметници на културното ни наследство.”

© Снимка: www.imagesfrombulgaria.com

Велинград има още едно много голямо предимство. Курортът е подходящ за почивка през всички сезони на годината. Лятото е привлекателно заради откритите плувни минерални басейни под лъчите на слънцето. Зимата пък носи радостта от гледката към белотата на заснежените родопски върхове и борови гори. Дори и един уикенд тук е достатъчен за освежителна почивка. СПА и уелнес туризмът, който се развива във Велинград е в хармония с природата. По думите на г–жа Кехайова СПА центровете на велинградските хотели са оазиси на здраве, удоволствие и красота: 

„Тези центрове са проектирани с идеята за релакс и възстановяване чрез слънце, контакт с красивата велинградска природа, лечебната минерална вода и различните видове терапии. Във всеки СПА комплекс гостите могат да се насладят на широка палитра от хидромасажни вани, тангентори с билки, различни соли, мурсалски чай, разнообразие от аромати и вино. СПА центровете имат съвременно оборудване за терапия и козметика. Не пропускайте и разнообразието от масажи, казва Дияна Кехайова. А те наистина са много – лечебен, спортен, класически, ароматерапевтичен и други.”

© Снимка: www.velingradpics.blogspot.com

Тук идват и много туристи от Русия, Македония, Турция и Германия. Велинград е любимо място и за семейства с деца, които отсядат както в хотелите, така и в уютните къщи за гости.

© Снимка: www.velingradpics.blogspot.com

Езерото Клептуза

„Уникалният карстов извор Клептуза е емблемата на Велинград – казва г–жа Кехайова. Двете езера на Клептуза са с целогодишна температура от 8–9 градуса. Това осигурява невероятна прохлада през летните дни, когато Клептуза е сред любимите места за разходка във Велинград.”

© Снимка: www.velingrad.bg

„На територията на общината има отлично оборудвани ловни хижи и домове, които разполагат с квалифицирани ловни водачи. Тук по време на ловния сезон могат да се ловуват глигани, елени, муфлони, различни видове птици. А ако обичате риболова, казва г–жа Кехайова, можете да се отдадете на любимото си хоби на близките язовири Доспат, Белмекен и Беглика. На 7–8 километра от Велинград, по пътя за град Сърница, можете да се отбиете до пещерата Лепеница. В нея са запазени много интересни природни образувания – сталактити, сталакмити, сталактони, пещерни бисери и драперии. През Велинград минава единствената запазена теснолинейна железопътна линия в България Септември–Банско–Добринище. Тя пресича три български планини – Родопите, Рила и Пирин. По линията се намира и най–високата гара на Балканския полуостров – гара Аврамово с надморска височина 1267 м. Околностите предлагат възможности за пешеходни и велопреходи. За да бъде преживяването неповторимо, може да разнообразите почивката си с езда, стрелба с лък, пейнтбол, картинг, АТВ–пикници и други приключения. Предизвикателство са и кулинарните възможности на майсторите готвачи. Тук е мястото да се насладите на традиционните местни гозби, характерни за този край на България.”

По публикацията работи: Лина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15