Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви ще бъдат ефектите върху българската икономика от свития растеж в Европа?

„Кризата през 2008 г., която беше причинена от твърде много поемане на дълг и съответно твърде много рискове във финансовия сектор, не беше преодоляна, а беше отложена.” – коментира Лъчезар Богданов от „Industry Watch”
Снимка: БГНЕС

Слабото потребителско търсене в основните търговски партньори на България като Германия например, ще забави високия ръст на износа, а оттам притокът на свежа валута и чуждите инвестиции ще отслабнат. Защото ако индустриалното производство в Европа се свие, това ще удари поръчките на българските компании, които изнасят суровини и материали за развитите икономики. Анализатори прогнозират, че точно тук се крие рискът, българската икономика да се върне обратно към рецесия. Защото възстановяването е крехко, а България силно зависи от международната конюнктура. По данни на НСИ износът на страната ни за ЕС се е увеличил с повече от 43 процента за първото полугодие на годината в сравнение с 2010 г. Коментар за Радио България по темата на макроикономиста Лъчезар Богданов от „Industry Watch”.

Как икономическите „трусове” в Европа ще се отразят на отворената българска икономика, при условие, че 60 процента от износа заминава за западноевропейските страни?

„Свиването на търсенето в основни търговски партньори влияе върху износителите, но това което трябва да имаме предвид е, че шоковете не влияят еднакво върху всички. И в момента има страни в Европа, които растат с 4, 5 и повече процента на годишна основа – Естония, Финландия, Швеция, Австрия – анализира конюнктурата на пазара Лъчезар Богданов. – Безспорно това е проблем за българския бизнес, но ако той е по-конкурентоспособен и успее да измести своите конкуренти, ще запазим нивото на износа. Това няма да стане автоматично, а след две или пет години, защото означава постоянно преструктуриране на компаниите в търсене на предимства пред конкуренцията – т.е. при свиващ се пазар да успееш да продаваш същото или повече, измествайки конкурентите си. Успехът ще зависи както от качеството на мениджмънта, така и от действията на правителството чрез облекчен данъчен и регулаторен режим.”

© Снимка: ЕПА / БГНЕС

„Важно да има бизнес среда, която да насърчава свободата, предприемачеството и конкуренцията. За съжаление, европейските лидери след цели три години сега стигат до извода, че трябва да се правят реформи.”

Какво тревожи основно Европа?

„Две неща са проблематични в ЕС и в ключовите икономики в еврозоната – уточнява събеседникът ни. – Първо – кризата през 2008 г., която беше причинена от твърде много поемане на дълг и съответно твърде много рискове във финансовия сектор, не беше преодоляна, а беше отложена. Банковият сектор на Европа е много задлъжнял и изпитва страх от ново кредитиране. На второ място – в много от икономиките в Европа регулациите са твърде високи, данъците също, изобщо пречките пред стартиране на бизнес са твърде големи и това спира частния сектор. Разбира се, когато има изливане на пари от държавния бюджет е възможно известно време да има привиден растеж, привидно потребление, но в крайна сметка за създаване на нови работни места, за експанзия на частния сектор е важно да има бизнес среда, която да насърчава свободата, предприемачеството и конкуренцията. За съжаление, европейските лидери след цели три години сега стигат до извода, че трябва да се правят реформи.”

На фона на проблемите в ЕС, премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков с гордост заявиха, че някои държави трябва да вземат пример от стабилната финансова политика на България.

„Най-важният пример е от историята на България за последните 14 – 15 г.– категоричен е макроикономистът. – Ние имахме дълг, сравним с този на Гърция и много по-голям от дълговете на Италия, Испания и Белгия например. И въпреки това, в момента сме втората страна с най-нисък дълг в Европа след Естония. Така че, възможно е такъв висок дълг да се намали чрез структурни реформи, приватизация, бюджетни излишъци в добрите години, когато икономиката и данъчните постъпления растат. Примерът, който ние можем да дадем дори исторически е, че положението не е безизходно и че дълговият проблем може да се разреши. Можем да дадем пример също така и за трупане на бюджетни излишъци в добри години. Това, което видяхме в Европа през последните две десетилетия е, че дефицитите бяха по-малки, но почти нямаше страни с излишъци. Всички смятаха, че няма проблем да имат умерени дефицити в добрите години. А когато дойде кризата се оказа, че тези умерени дефицити изведнъж стават огромни. Това може да се даде като пример за вече свършеното у нас. А по отношение на намерения и политики, това което в България се предлага като конституционна промяна за ограничаване на дефицита до 3 процента, вече се обсъжда сериозно в Италия и Испания. Същата тема Меркел и Саркози обсъдиха на двустранна среща. Така че, това за което говорим у нас почти 2 години и правителството действа сериозно от няколко месеца, изглежда се възприеме като добра практика.”

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сестра Мери Грейс

За трудовия делник на сестра Мери Грейс, дошла от Танзания в България разказа БНР Шумен

Сестра Мери Грейс е една от 7-те монахини в Бенедиктинския манастир в село Царев брод, Североизточна България. Тя е на 27 години и е от Танзания. Другите шест сестри в манастира са от Германия, Корея, Филипините и България. Царев брод –..

публикувано на 06.10.24 в 09:15

Пробег в центъра на София популяризира леката атлетика като масов спорт

Първият лекоатлетически пробег “Възраждане 5К” ще стартира днес от центъра на София, за да популяризира леката атлетика на открито като подходящ спорт не само за елитни бегачи, но и за граждани от всички възрасти и социални групи. На старта заедно с..

публикувано на 06.10.24 в 06:00

Облачна неделя с превалявания

В неделя ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има над западните райони. На много места ще превали дъжд. В Родопите и източните райони, където валежите ще бъдат и по-значителни, ще има гръмотевична дейност. Ще духа слаб..

публикувано на 05.10.24 в 18:30