Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Росен Марковски - „Начинът на живот рисува една картина”

Снимка: Архив

„Предпочитам хората да ме познават като художник, който се занимава с други неща” – казва за себе си Росен Марковски и нека така бъде. Той e художник, при това изключително добър и космополитен в работите си, който свири на китара, прави интериорен дизайн за голяма верига заведения, интересува се от фотография, кино, литература и изобщо от всичко, което поражда чувството на създаване на арт. Росен е твърдо убеден, че най-искрена е детската рисунка и в доказателство цитира един от учителите си Пикасо – „80 години ми трябваха да се науча да рисувам като дете”. „Аз съм на мнение, че всички деца се раждат художници и в първи клас, когато започват да ги учат как се рисува, ги развалят. Аз искам да помня и това е моето рисуване, това е което ми харесва” – казва Росен и като деца двамата започваме да рисуваме контурите на картината му живот.

Марковски е роден и израснал в Троян. От съвсем малък рисува и свири. Дори си спомня, че когато бил шестгодишен баща му трябвало да преправи грифа на сглобена за него китара, за да му е по мярка. Днес признава, че било на кантар на кое артистично поприще ще се спре. „След като ме приеха в Художественото училище в Троян колебанието изчезна и свиренето остана само хоби за мен. Със сигурност не е имало трезва логика при избора ми, явно четката е била по-силна от китарата” – казва той. След това признава, че може би е избрал платното и защото е особняк, индивидуалист, а музиката все пак е групово изкуство и нещата при нея не винаги зависят само от един човек. Разбира се, че и на него са казвали, че артист къща не храни, още повече че амбицията на родителите му е била да стане архитект, защото бил добър и в математиката. „Но аз бях категоричен и те ми казаха да си чупя главата. Оттогава си я чупя” – разказва през смях Росен.

Пристига в София, за да кандидатства в Художествената Академията. С казармените години опитите за успех продължили четири години. Ясно помни как първата година му писали пълна двойка по рисуване. „В такива моменти всеки си казва – станала е грешка, а после те обзема апатия и съмнение в собствените ти възможности. Аз бях толкова отчаян и толкова ме беше срам, че отидох сам на море, скитах се по улиците и не исках да виждам никого”, спомня си Росен. На следващата година изкарал толкова висока оценка, че влязъл първи в специалността си – „Силикатни форми”. Днес смирено отбелязва, че не е научил кой знае колко по време на следването си и определя Академията като място, което ти дава самочувствие, а не талант. „Тя ти дава време да свикнеш с мисълта, че се отдаваш на изкуството и няма връщане назад. Пропивате с усещането, че си художник и те вкарва в кухнята на нещата”. Голямата му любов е живописта и връзката им е сериозна и характерна. „Навлизайки в история на изкуствата най-много ми допадна импресионизмът и френските художници, които са го създали. Мога да кажа, че това са учителите ми и те са единственият ми критерии, други нямам”, категорично заявява Марковски. Рязко допълва, че не признава българската школа, защото я смята за измислена и изкуствено създадена вследствие на руската. Типично ярко изявление на един импресионист мисля си аз.

Музата Евгения

Всеки мъж има нужда от вдъхновение в женски образ, артистът още повече. Неговата единствена муза има името Евгения. Тя Е и няма друга вече 21 година. Ядосва се, че Евгения никога не коментира картините му и дори не казва дори, какво й харесва. „Но през цялото време ми даваше храна, желание за работа, като истинска муза” допълва Росен.

Музиката

И докато в личния си живот художникът е последователен и отдаден само на нея, то в работата си има известни забежки. Най-продължителната разбира се е музиката. „Аз до казармата свирех много интензивно на всякакви места и в един момент реших, че трябва да се отдам на живописта. Подарих китарата си и реших, че повече няма да свиря. Няколко години по-късно, в градинката на „Кристал”, седяхме с разни художници и дрънчахме на разни кухарки и един приятел каза – защо не си направим рок група. Така постепенно с колеги художници се събрахме и направихме бандата „Три и половина””. Първоначално започнали да си подаряват парчета за рождени дни и други лични празници и накрая събрали достатъчно за цяла тава. През 2000 година излиза първият албум на бандата, съпроводен с много участия и свирения пред десетки хора публика. За съжаление в края на 2009 година басиста Христо Стоянов-Еци губи борбата с рака и групата се разпада. Росен казва, че днес продължават да се събират отвреме-навреме в различен състав и свирят парчетата на „Три и половина”.

Обяснява ми, че до голяма степен свиренето и рисуването му си прилича. „Аз не съм виртуозен китарист и нямам желание да бъда. Не съм нежен и изтънчен. Точно каквито са ми рисунките, такова ми е и свиренето”. Останалото го оставям на въображението ви.

„Художник е начин на живеене”, в това е убеден Марковски. „Не може примерно да имаш лош живот и да рисуваш добри картини, не може да имаш спокоен и охолен живот и да рисуваш мъката в човек. Много е важно с кой си пиеш кафето и как се чувстваш”, в това се убедил с годините. Днес за себе си казва, че е антиглобалист, който се опитва да се откаже от ненужните вещи и удобства, като печка, хладилник и телевизор. „От известно време не си карам колата и се движа с ролери или колело и виждам, че така ставам все по-щастлив. Мечтата ми е да нямам телефон”.

А иначе от аудиоинтервюто с Росен Марковски ще разберете повече за международния проект „3DАкт”, който направи преди месеци, за изложбата му „Париж” с рисунки от града на любовта, ще чуете невероятната история как е попаднал в ателието на Пикасо там, ще разберете какво ще покаже в предстоящата си изложба на 2 ноември в Будапеща и къде е общото между детското в една рисунка и еротиката. А останалото е някъде между цветовете, снимките и нотите, създадени от Росен Марковски.

Снимки: личен архив

По публикацията работи: Весела Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с температури до 19 градуса

В неделя времето ще бъде предимно слънчево. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над крайните югоизточни райони. Ще духа слаб вятър от изток, в източните райони – до умерен от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат..

публикувано на 19.10.24 в 18:30

ГДБОП задържа девет души за сексуална експлоатация на деца

Девет души на възраст между 35 и 48 години са задържани в специализирани полицейски операции на ГДБОП срещу сексуалната експлоатация на деца. Под фалшива самоличност двама от арестуваните са се свързвали по интернет с тийнейджъри,..

публикувано на 19.10.24 в 13:53
Димитър Главчев и Галя Кондева

Догодина започва строежът на Националната детска болница

Строежът на Националната детска болница ще започне през юни догодина, съобщи на брифинг служебният премиер Димитър Главчев. Междувременно до 15 септември трябва да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще се разполага лечебното заведение...

публикувано на 19.10.24 в 13:16