Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български олимпийски успехи: Гимнастиката – първият олимпийски спорт на България

Стоян Делчев е първият български гимнастик, спечелил олимпийска и световна титла.
Снимка: www.bgolympic.org

Близо 1500 години след последните древни Олимпийски игри, френският аристократ Пиер дьо Кубертен започва да работи за тяхното възраждане. Създателите на съвременните Олимпийски игри в края на 19 век съвсем естествено решават да възложат домакинството на Гърция и така на 6 април 1896 г. гръцкият крал Георг I открива първите модерни игри в Атина в присъствието на 80 000 зрители. Невероятната идея на Пиер дьо Кубертен е подкрепена от 14 държави, включително и България.

Страните участнички изпращат в Атина 245 спортисти, а първият олимпийски спорт, в който България се състезава, е гимнастиката. Най-много медали на тези игри печелят спортистите на Гърция – общо 47, а олимпийски герой става пощенският служител Спиридон Луис – победител в маратона.

Най-голяма заслуга за участието на България на първите съвременни Олимпийски игри има учителят Тодор Йончев, председател на софийското гимнастическо дружество „Юнак”. През 1896 година четирима представители на дружеството заминават за Атина, водени от Йончев, но в състезанията взима участие само Шарл Шампо – учител по гимнастика в I Софийска мъжка гимназия и главатар (председател) на „Юнак”. Шампо е един от 12-те швейцарски учители по гимнастика, дошли на работа в България в края на XIX век. Въпреки че представянето на Шарл Шампо не е отличено с медал, България и до днес се гордее със своя първи олимпийски състезател. Според историческите данни първите български олимпийци пристигат в Атина на третия ден от игрите. Четвъртият е посветен на гимнастиката и Шарл Шампо взима участие в 3 дисциплини – прескок на кон надлъж, кон с гривни, и успоредка. В прескока представителят на България завършва на пето място. "Главатарят Шампо се яви на стадиона и удиви зрителите с няколко отбрани телесни упражнения в надпревара със 17 състезатели от 5 държави”, пише Тодор Йончев след състезанието.



Изминават 64 години след участието на България на първата съвременна олимпиада преди гимнастикът Велик Капсъзов да спечели първия олимпийски медал за страната в този спорт. Това става на игрите в Рим през 1960, където Капсъзов завоюва сребърния медал на халки. През 1980 на Олимпийските игри в Москва Стоян Делчев печели златен медал на висилка и сребърен в многобоя. Делчев е и първият български гимнастик, достигнал до световна титла. Той е също и автор на прелитане над висилката, което носи неговото име. В Сеул през 1988 българският гимнастик Любомир Герасков става олимпийски шампион в дисциплината кон с гривни. На олимпиадата през 1996 в Атланта Красимир Дунев печели сребърен медал на висилка. През 2000 година в Сидни феноменалният Йордан Йовчев грабва два бронзови медала в дисциплините земна гимнастика и халки, а 4 години по-късно в Атина Йовчев взема бронз в земната гимнастика и сребро на халки. Йордан Йовчев е най-успелият български гимнастик. Два пъти той става и двоен световен шампион на земя и халки. Йовчев има 5 участия на Олимпийски игри, което е рекорд в гимнастиката. За съжаление българинът отпадна на световното първенство в Токио тази година и не спечели квота за участие на игрите в Лондон. Останалите български гимнастици Еди Пенев и Велислав Вълчев, също ще пропуснат олимпиадата през 2012.


Все пак за феновете на спорта остава утехата, че в Лондон ще могат да наблюдават представянето на българските състезателки по художествена гимнастика. Отборът, воден от Илиана Раева наскоро спечели златен медал на Световното първенство в Монпелие, Франция и през 2012 целта на българските гимнастички ще бъде най-високото отличие на най-престижния спортен форум на планетата.

По публикацията работи: Александър Марков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът ще се опита да сложи край на "френската безработица"

Прекратяването на схемите с т.нар. френска безработица, по които човек получава с месеци 2200 лв. обезщетение срещу 2-3 дни осигуряване във Франция или друга европейска страна, е въпрос на дни. Социалната комисия в парламента прие промените в Кодекса за..

публикувано на 24.07.24 в 12:39
Атанас Запрянов

В авиобазата край Пловдив няма да има съоръжения за ядрено оръжие

В авиобазата до с. Граф Игнатиево край Пловдив няма да има съоръжения за съхранение на ядрено оръжие. Това се казва в писмения отговор на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов на въпрос, поставен от депутата Иван Петков от БСП. Министерството на..

публикувано на 24.07.24 в 11:08
Стокхолм и Отава

Българските посолства в Стокхолм и Отава предупреждават за измами за работа

За значителен ръст през летния сезон на случаите с измамени български граждани с обещания за работа в Швеция предупреждават от българското посолство в Стокхолм. В грама на представителството се отбелязва, че безработни, най-често с нисък социален и..

публикувано на 24.07.24 в 10:59