Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пещерата Леденика във Врачанския Балкан става развлекателен център със средства от еврофондовете

Снимка: www.imagesfrombulgaria.com

Много деца са слушали и чели приказки, чиито герои бродят из лабиринтите на страшни пещери, за да търсят несметни съкровища. Днес хиляди любопитни туристи влизат в пещерите, за да се насладят на приказните картини, които се разкриват вътре в тях. Една от най-известните и често посещавани пещери в България е Леденика в Природен парк „Врачански Балкан”. Дълга е около 300 метра, а всяка от десетте зали, разположени в нейните лабиринти, разкрива сюжети, които са дело на най-умелия разказвач на приказки – природата. След две години обаче Леденика може да стане още по-атрактивно и занимателно място за разходки и развлечения.

© Снимка: www.imagesfrombulgaria.com

През тази есен община Враца започва работа по проект, спечелен по европейската оперативна програма „Регионално развитие” на стойност над пет милиона лева. След неговото приключване Леденика ще бъде с много променен облик. Светлинни и музикални ефекти ще съпътстват гостите по време на пещерната им разходка. Чрез аудиовизуални форми ще се представят по нов начин богатството и красотата на природните образувания. В най-атрактивните и красиви зали кратки информационни филми ще дават подробна информация за тайните на пещерата. В т.нар. „Концертна зала” чрез музика ще се подчертава акустиката, която е най-атрактивната страна в тази част на Леденика. Точно пред входа й ще се помещава реконструираният информационен център „Прилепът”. И тук новите технологии ще са в помощ на посетителите и тяхното информационно обогатяване. Според заместник-кмета по финанси, бюджет и оперативни програми на община Враца Ани Василева целта на проекта е да се привлекат още туристи, които да прекарват повече време в Природен парк „Врачански Балкан”:

© Снимка: www.imagesfrombulgaria.com

„Сега едно посещение в пещерата Леденика продължава около час. Надяваме се, че след като приключи работата по проекта, за посетителите ще бъде интересно да останат в парка почти през целия ден. Искаме да привличаме сред природата повече семейства с малки деца, казва г-жа Василева. Ще облагородим пространствата и около пещерата. В проекта е предвиден анимационен модул „Приказна алея”. Той ще е насочен естествено към най-малките. На „Алеята на куклите” децата ще срещат познати приказни герои. В определени часове ще се провеждат спектакли на театрална сцена на открито. Вътре в пещерата ще изградим спортно-развлекателен модул „Мама, татко и ние” със съоръжения както за децата, така и за техните родители. За разходки близо до нея ще изградим две екопътеки. Едната ще е от град Враца до Леденика, а другата ще е с маршрут от пещерата до село Горно Озирово. До пещерата ще може да се стига и с атракционно влакче”, допълва г-жа Василева.

© Снимка: www.imagesfrombulgaria.com

Парк „Врачански Балкан”, в който се намира Леденика, е вторият по големина природен парк в България. Тук има общо над 500 различни по големина пещери, които също привличат много любители на спелеологията. Планината е търсено място и от алпинисти, а и от всички, влюбени в природата. Според Оля Генова, която отговаря за връзките с обществеността и образователните програми към Дирекцията на парка, осем са образователните пътеки, по които могат да тръгнат запалените планинари от всички възрасти:

© Снимка:

www.imagesfrombulgaria.com

„Една от най-популярните екопътеки се нарича Боров камък и се намира в края на село Згориград, казва Оля Генова. Това е много атрактивна пътека. По нея се срещат дървени мостчета със стълби, а накрая завършва с един разкошен водопад с височина 63 м. Името на водопада също е Боров камък. Над него има поляна, на която можете да си отпочинете след приятната разходка. Други маршрути в района на пещера Леденика, интересни за туристите, носят наименованията „Планинарство за начинаещи” и „Карст и биоразнообразие”. Пътеката „Вратица” пък преминава покрай археологически разкопки на старо селище с крепост, в което се виждат следи още от тракийските времена. От две години през летния сезон дирекцията на парка организира всяка събота излети, в които се включват много хора. Винаги има желаещи да посетят водопада Скакля, който е най-високият непостоянен водопад на Балканския полуостров със своите 144 м. Интересно природно скално образувание са „каменните гъби” над село Згориград. Тук всеки може да се потопи в дивата природа, далеч от големите хотели и от цивилизацията. Друга интересна възможност са близките села, които предлагат уюта на селските къщи и са една добра алтернатива за туристите”, казва Оля Генова.

По публикацията работи: Лина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Нова вълшебна гледка към склоновете на Западни Родопи

В разгара на лятото търсим прохлада в планините, а месеците юли и август са най-натоварени за хотелите и местата за настаняване по горното поречие на Арда. Нова панорамна гледка ще привлича летуващите по пътеките на Западните Родопи. На 6 юли ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:15

Басейн, джакузи и батут за детето – българинът вече иска лукс и екстри за лятната почивка

И тази година сезонът на Черноморието ни ще започне в началото на юли месец, а пикът ще е през август. Затова пък юни се очертава като слаб месец за почивки у нас. Може би защото все повече сънародници предпочитат в началото на лятото да..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15