Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пещерата Леденика във Врачанския Балкан става развлекателен център със средства от еврофондовете

Снимка: www.imagesfrombulgaria.com

Много деца са слушали и чели приказки, чиито герои бродят из лабиринтите на страшни пещери, за да търсят несметни съкровища. Днес хиляди любопитни туристи влизат в пещерите, за да се насладят на приказните картини, които се разкриват вътре в тях. Една от най-известните и често посещавани пещери в България е Леденика в Природен парк „Врачански Балкан”. Дълга е около 300 метра, а всяка от десетте зали, разположени в нейните лабиринти, разкрива сюжети, които са дело на най-умелия разказвач на приказки – природата. След две години обаче Леденика може да стане още по-атрактивно и занимателно място за разходки и развлечения.

© Снимка: www.imagesfrombulgaria.com

През тази есен община Враца започва работа по проект, спечелен по европейската оперативна програма „Регионално развитие” на стойност над пет милиона лева. След неговото приключване Леденика ще бъде с много променен облик. Светлинни и музикални ефекти ще съпътстват гостите по време на пещерната им разходка. Чрез аудиовизуални форми ще се представят по нов начин богатството и красотата на природните образувания. В най-атрактивните и красиви зали кратки информационни филми ще дават подробна информация за тайните на пещерата. В т.нар. „Концертна зала” чрез музика ще се подчертава акустиката, която е най-атрактивната страна в тази част на Леденика. Точно пред входа й ще се помещава реконструираният информационен център „Прилепът”. И тук новите технологии ще са в помощ на посетителите и тяхното информационно обогатяване. Според заместник-кмета по финанси, бюджет и оперативни програми на община Враца Ани Василева целта на проекта е да се привлекат още туристи, които да прекарват повече време в Природен парк „Врачански Балкан”:

© Снимка: www.imagesfrombulgaria.com

„Сега едно посещение в пещерата Леденика продължава около час. Надяваме се, че след като приключи работата по проекта, за посетителите ще бъде интересно да останат в парка почти през целия ден. Искаме да привличаме сред природата повече семейства с малки деца, казва г-жа Василева. Ще облагородим пространствата и около пещерата. В проекта е предвиден анимационен модул „Приказна алея”. Той ще е насочен естествено към най-малките. На „Алеята на куклите” децата ще срещат познати приказни герои. В определени часове ще се провеждат спектакли на театрална сцена на открито. Вътре в пещерата ще изградим спортно-развлекателен модул „Мама, татко и ние” със съоръжения както за децата, така и за техните родители. За разходки близо до нея ще изградим две екопътеки. Едната ще е от град Враца до Леденика, а другата ще е с маршрут от пещерата до село Горно Озирово. До пещерата ще може да се стига и с атракционно влакче”, допълва г-жа Василева.

© Снимка: www.imagesfrombulgaria.com

Парк „Врачански Балкан”, в който се намира Леденика, е вторият по големина природен парк в България. Тук има общо над 500 различни по големина пещери, които също привличат много любители на спелеологията. Планината е търсено място и от алпинисти, а и от всички, влюбени в природата. Според Оля Генова, която отговаря за връзките с обществеността и образователните програми към Дирекцията на парка, осем са образователните пътеки, по които могат да тръгнат запалените планинари от всички възрасти:

© Снимка:

www.imagesfrombulgaria.com

„Една от най-популярните екопътеки се нарича Боров камък и се намира в края на село Згориград, казва Оля Генова. Това е много атрактивна пътека. По нея се срещат дървени мостчета със стълби, а накрая завършва с един разкошен водопад с височина 63 м. Името на водопада също е Боров камък. Над него има поляна, на която можете да си отпочинете след приятната разходка. Други маршрути в района на пещера Леденика, интересни за туристите, носят наименованията „Планинарство за начинаещи” и „Карст и биоразнообразие”. Пътеката „Вратица” пък преминава покрай археологически разкопки на старо селище с крепост, в което се виждат следи още от тракийските времена. От две години през летния сезон дирекцията на парка организира всяка събота излети, в които се включват много хора. Винаги има желаещи да посетят водопада Скакля, който е най-високият непостоянен водопад на Балканския полуостров със своите 144 м. Интересно природно скално образувание са „каменните гъби” над село Згориград. Тук всеки може да се потопи в дивата природа, далеч от големите хотели и от цивилизацията. Друга интересна възможност са близките села, които предлагат уюта на селските къщи и са една добра алтернатива за туристите”, казва Оля Генова.

По публикацията работи: Лина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35