Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Песен моя, обич моя” – 100 години от рождението на Йосиф Цанков

Снимка: архив
Основоположник на българската забавна песен, автор на оперетни творби, Йосиф Цанков-Йожи е оставил следа в нашата културна история не само с музикалните си произведения. И до днес се разказват безброй истории за неговите забележителни човешки качества и многобройните му таланти. Съдбата му поднася и бляскави моменти, и години на забвение. Но винаги е бил обграден от близки, приятели и почитатели. На 7 ноември се навършват 100 години от рождението му. По този повод Международният музикален фестивал „Софийски музикални седмици” включи в последното си издание концерт, посветен на композитора. В деня на рождението му се очаква появяването на пощенска марка с неговия лик. А в началото на 2012 г. български поп изпълнители ще представят някои от песните на Йосиф Цанков в зала 1 на НДК.

Роден е през 1911 г. в Русе, в семейство на заможни и интелигентни родители. От дете говори няколко чужди езика, свири на пиано. Петнадесетгодишен заминава за Истанбул, където учи в „Робърт колеж”. По-късно, по настояване на баща си завършва право. Още като студент създава първите си песни. През 30-те и началото на 40-те години на миналия век е главен композитор на „Одеон” – най-известния театър по онова време. Почитателите на музиката в столицата живеят със забавните истории, разказани в неговите оперети „Мая”, „Златната вдовица” и др. А пиесата му „Керванът” е издадена на винилова плоча, разпространявана в Холивуд. През Втората световна война, по желание на американските и английските войници, тя звучи всяка сутрин в 9:00 ч. по Радио Лондон (сега ВВС). Автор е на повече от 500 произведения – инструментална, вокална и танцова музика, театрални и филмови пиеси, стари градски песни.

През последните години творчеството на Йосиф Цанков заживя отново, благодарение на някои нови записи, осъществени от български изпълнители. В основата на повечето проекти срещаме името на поп певицата Надя Ботева.

С Йосиф Цанков ме срещна случайността – разказва тя. Пяла съм негови песни като дете – тогава те още не бяха загубили своята популярност. Но за него самия не знаех нищо. През 90-те години на ХХ век започнах да представям България по различни форуми като професионална певица. Директорът на „Златният Орфей” подкрепяше моите международни изяви. В офиса на фестивала работеше Йосифа Стоянова – внучката на Йосиф Цанков. Нашата случайна среща сложи началото на различни проекти. По онова време имах доста успехи у нас и в чужбина. Оказа се, че Йосифа и майка й Анастасия Цанкова отдавна търсели изпълнител, който да възкреси някои позабравени творби на композитора. За мен е голяма чест, че ме поканиха да запиша тези песни. Много големи имена са ги изпълнявали – Лили Иванова, Паша Христова. Аз предложих свой, съвременен „музикален поглед”. Започнах да научавам все повече и повече за живота и творчеството на Йосиф Цанков. Той е бил невероятна личност, талантлив артист, широко скроен човек. Спортувал е активно. Когато се завръща от „Робърт колеж”, донася със себе си една от първите баскетболни топки у нас. Основава мъжки баскетболен отбор АС-23, където петнадесет години е център-нападател. Основава и женски тим, на който дълги години е треньор. Познавал е артистичния елит на столицата. Мими Балканска, Аспарух Лешников и други известни имена са изпълнявали произведенията му. Бил е голям бохем, обичан и очакван гост на празненства и вечеринки. По-младите съвременници го помнят като очарователна, магнетична личност. По повод на 100-годишнината му излезе и книга. Автор е известната журналистка Валерия Велева. Много увлекателен разказ, в който са включени интервюта, спомени, интересни моменти от живота му. Книгата е сбъдната мечта за семейството на Йожи и за мен.
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15