Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Именитият цигулар и педагог Йосиф Радионов на 60 години

Цигуларят проф. Йосиф Радионов – обичан изпълнител и педагог, тази година отпразнува 60-и рожден ден.

Първите уроци по цигулка Йосиф Радионов взема на 6-годишна възраст от своя баща. Младежът продължава да развива дарбата си с редица видни преподаватели:

© Снимка: www.nma.bg

„Реших да се посветя на цигулката две години преди да постъпя в консерваторията. Междувременно вземах уроци от много добри педагози като Тодор Съмналиев, някогашен концертмайстор на Софийската филхармония и Ана Иванова от музикалното училище. Безкрайно съм благодарен на цигуларя Леон Сурожон, че така грижливо ме подготви за постъпване в консерваторията. Конкуренцията беше на много високо ниво. Мои състуденти бяха личности, които днес са стожери в цигулковата педагогика като знаменитият Минчо Минчев. По-късно проф. Сурожон замина за Белгия и станах студент на друг известен преподавател – Владимир Аврамов. Благодарение на неговото усърдие, добро отношение и моите усилия, днес съм един от преподавателите в Държавна музикална академия „Панчо Владигеров”.”

В продължение на повече от три десетилетия ученици на проф. Йосиф Радионов са десетки цигулари. Мнозина от тях правят световна кариера. Валя Дервенска е концертмайстор в Хайлдерберг, Мирослав Чакърян оглавява симфоничния оркестър в Йоханесбург, ЮАР. Мартин Пантелеев, диригент на Софийската филхармония, също е сред възпитаниците на проф. Радионов. Сред забележителните музиканти, учили при него са Йоана Каменарска, завършила Моцартеума и Зефира Вълова, посветила се на бароковото изкуство.

Тази година Йосиф Радионов за първи път представи пред българска публика Трети концерт за цигулка и оркестър в ми мажор от Николо Паганини. Премиерата се състоя през май в Разград, а следващото изпълнение бе със Софийската филхармония, под диригентството на Мартин Пантелеев. За предстоящите си изяви проф. Радионов сподели:

„Ще имаме участие с Ангел Станков като солисти на Плевенската филхармония по случай 70-годишнината на композитора Михаил Пеков. Той написа забележителни произведения за нашето дуо, което съществува повече от 35 години. Със съпругата ми имаме покана за концерти във Франция и Швейцария. На 17-и декември, по повод 90-годишнината на Национална музикална академия „Панчо Владигеров”, ще направим коледен концерт с участие на моя клас.”

Артист с международно признание, Йосиф Радионов е изнесъл стотици концерти у нас и в чужбина. През 1981 година министерството на културата на Унгария го удостоява с медал „100 години Бела Барток”. Освен като цигулар, именитият изпълнител се изявява и като виолист. Повече от десет години е бил концертмайстор на Софийската филхармония. За принос към изкуството изтъкнатият музикант със свищовски корени бе отличен с наградата „Достоен за Свищов”.
По публикацията работи: Моника Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05