Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Кристална лира 2011” – пианистът Ростислав Йовчев с две награди

Тазгодишното издание на музикалните награди „Кристална лира” бе успешно за пианиста Ростислав Йовчев. Той стана носител на две отличия – за публикациите в списание „Музикални хоризонти” и за концертите „Религиозният и поетичен свят на Ференц Лист” по случай 200 години от рождението на композитора. Във връзка с честването на Лист се насочих към негови произведения, рядко изпълнявани на концертния подиум. Интересното е, че самият той ги е свирил на стари години пред приятели, което означава че тези творби са били скъпи на сърцето му. – сподели пианистът.

Ростислав Йовчев започва да свири на пиано на 6-годишна възраст, без да подозира, че това ще се превърне в негово призвание. В средното музикално училище „Любомир Пипков” Людмила Стоянова го подготвя на високо професионално ниво. В Държавната музикална академия „Панчо Владигеров”, младият пианист продължава да се усъвършенства в класа на Атанас Куртев. Това е времето, през което Ростислав Йовчев спечелва поредица от отличия. Лауреат е на конкурса „Светослав Обретенов” и е носител на първа награда и наградата на Съюза на българските композитори и танцови дейци от конкурса „Карол Шимановски”. Сред забележителните му постижения е единствената награда за изпълнение на испанска музика в Сантяго де Компостела. За подбора си на репертоар пианистът разказа:

Обичам да свиря автори от различни епохи, да откривам неизвестното дори сред известните автори. Изключително ми допада като характер музиката на Шуман. От класиката много ми приляга Бетовен, както и всички автори от този период. С изпълнението на сюита „Иберия” от Исак Албенис – родоначалник на испанската композиторска школа, открих един автор с неподозирана красота и майсторство. Привличат ме по-рядко изпълнявани произведения. Много от тях незаслужено остават в сянка при търсенията на музикантите. За мен истинският успех се състои в максималното обогатяване на репертоара. Познанието на много стилове, вникването в особеностите на всяка една епоха, е много важно. Само в пълното припокриване на таланта на изпълнителя и неговите теоретични познания се крие тайната на успеха.

Тази година изтъкнатият пианист отпразнува своя 50-и рожден ден. По този повод на 29 ноември той изнесе концерт под надслов „С благодарност към българските композитори”. Творбите, включени в него, бяха от негови колеги – преподаватели в Национална музикална академия „Панчо Владигеров”, където работи и Ростислав Йовчев. В началото на декември той ще бъде жури на клавирния конкурс „Лист – Барток”, който за шести път се провежда в страната ни. С това ангажиментите на талантливия пианист и педагог не се изчерпват. През 2012 г. той ще подготви клавирна програма по случай 140 години от рождението на Скрябин. Тя ще включва негови по-малко известни произведения от различни периоди от творчеството на композитора, които Ростислав Йовчев ще представи със студенти от класа си.

По публикацията работи: Моника Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Вокален ансамбъл HighLight

"Ти ми обеща"

Една от песните, които участват в "Бургас и морето" 2024, е "Ти ми обеща" на Вокален ансамбъл HighLight. Той е събрал 20 талантливи млади певци от HighLight Singing Academy  - Поля Иванова, Жаклин Таракчи, Сесил Сабри, Анна Георгиева, Елена Попова,..

публикувано на 26.07.24 в 10:15

"Ако се обадиш"

Двама млади и талантливи автори и изпълнители се събраха в хитов дует. Роби и Дара Екимова пишат заедно музиката и текста на "Ако се обадиш", аранжиментът е дело на Роби и Мартин Николов. За създаването на песента разказва Роби: "Една вечер изпратих..

публикувано на 25.07.24 в 10:15

"Двамата с теб"

Дом на културата "Средец" в София отбелязва своята 50-годишнина с поредица музикални събития под надслов "Остров на музиката". По този начин ДК "Средец" дава сцена на доказани и млади професионалисти – певци и инструменталисти в различни..

публикувано на 24.07.24 в 10:15