Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Племето на Батман” срещу „Непобедимите 2”

Деветашката пещера е наистина великолепен естествен декор.
Снимка: Мария Димитрова

Двубоят между „племето на Батман” и екипа на суперпродукцията „Непобедимите 2” („Expendables 2”), който снимаше поредната екшън лента в Деветашката пещера, завърши с „разгром” на прилепните колонии. Природозащитниците още в началото на ноември протестираха остро срещу полученото от РИОСВ-Плевен разрешение за снимане на филм в Деветашката пещера, която е едно от трите най-важни обиталища на редки видове прилепи в Европа. При това разрешение не за какъв да е филм, а за такъв от жанра „екшън-суперпродукция”, предполагащ шумова, светлинна и всякаква друга агресия. За снимките бе дори разрешено строителството на мост, който да улесни достъпа на снимачната техника до пещерата.

Въпреки подадените многобройни жалби на природозащитници и учени до местните власти, Министерството на околната среда и съда, нито една държавна институция не спря снимките, които продължиха два месеца и донесоха добри приходи на филмовото студио, организирало заснемането на част от „Непобедимите 2” в България. Различните инстанции си прехвърляха топката, докато екипът напусна страната. В жалбите си екоекспертите се позовават на факта, че като природна забележителност Деветашката пещера е под защитата на закона, който гласи:

„Забраняват се всякакви дейности, водещи до безпокоенето, нараняването, убиването или прогонването на прилепите”.

Забавно и доста наивно звучат обясненията на РИОСВ-Плевен, че екипът на филма обещал да не смущава прилепите.

© Снимка: Мария Димитрова

Защо толкова шум около тези животинки?

България е една от страните в Европа с най-голямо видово разнообразие на прилепи, голяма част от които са застрашени от изчезване. От общо 35 вида прилепи в Европа, у нас се срещат 33 вида. Оттук и голямата отговорност на страната ни за опазването на тези толкова полезни за равновесието в природата обитатели на мрака. В Деветашката пещера живеят едни от най-многобройните колонии от прилепи в Европа, които в определени години достигат до 60 хиляди.

Самите прилепни поселения са толкова ценни, защото са съставени изцяло от защитени видове, обясни за Радио България Антоанета Хубанчева, експерт от Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей. – Колонията, която обитава Деветашката пещера, е третата по значимост в Европа, подчерта тя. Тук не говорим за нещо локално, не говорим дори за национално ниво, а за колония от значение за Европа. Прилепите са насекомоядни и унищожават огромни количества насекоми. Те са абсолютно незаменими в природата. През нощта прилепите са единствените животни, които ядат насекоми, и то в такива количества. Затова, когато има проблем с прилепите, това води веднага до много сериозни екологични нарушения, нанасят се вреди на селското стопанство, на горите.

Проверка на специалисти от Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей установи след изтеглянето на снимачния екип, че прилепната популация в Деветашката пещера е драстично намаляла. Регистрирани са едва 10 400 индивида, докато миналата година по това време колонията е наброявала 35 хиляди. Най-вероятно животинките са били прогонени от разигралия се в пещерата екшън в буквалния смисъл на думата и са потърсили убежище в други пещери. Намерени са и няколко трупа на умрели прилепи. Имало ли е повече загинали е трудно да се каже, защото в пещерата тече вътрешна река и е възможно да е отнесла телата им навън.

По думите на Антоанета Хубанчева особено обезпокояващ е фактът, че всички прилепи в Деветашката пещера са будни и доста изтощени. А по това време на годината, подчертава експертката, е нормално те да спят зимен сън подобно на мечките. Поради липса на храна през зимата, крилатите мишки прекарват 4-5 месеца в сън, намалявайки до минимум разхода си на енергия. Природозащитниците са разтревожени и от още един факт. Снимачният екип е оставил зад себе си една сериозна заплаха – построения мост, водещ до входа на пещерата.

© Снимка: Мария Димитрова

Новият мост, стигащ до входа на пещерата е сериозна заплаха за нея, според природозащитниците.

Най-големият проблем в момента е мостът, твърди Антоанета Хубанчева. Някои казват, че този мост е реконструкция. Но няма как да е реконструкция, защото това е мост за автомобили. А преди там е имало друг, железопътен мост, който е бил недостъпен за най-масовото превозно средство – автомобилът. Преди много години тази пещера е ползвана като военен обект и вътре са съхранявали контейнери с гориво, превозвани с влакови композиции. Това, разбира се, много е навредило на пещерата. От години тя страда от най-различни човешки дейности. Затова днес е още по-уязвима. Проблемът с новия мост е, че сега пещерата става много лесно достъпна. Достъпът до нея в момента е абсолютно свободен. Това значи, че могат да се изсипят стотици туристи без никакъв контрол, което вече ще нанесе много сериозни щети върху цялата пещера.

В Деветашката пещера изрично е забранен достъпът през периода 1 юни – 31 юли, а през останалата част на годината (1 август – 31 май) се разрешават само посещения за „научни изследвания или с туристическа цел” и със специализиран водач. Проблемът е, че пещерата няма охрана. До построяването на новия мост трудният достъп до нея е бил единствената й защита.

Природозащитниците са твърдо решени да потърсят отговорност за бездействието на властите, довело до сериозни вреди на ценната прилепна колония в Деветашката пещера.

За пореден път се случи така, че държавата сама пренебрегна собствените си закони. Не беше правилно РИОСВ-Плевен да дава предписание, което позволява в пещерата дейности, които изцяло са в разрез с режима на защита на пещерата. За жалост, след като бяхме подали няколко жалби до различни институции, те само си прехвърляха топката една на друга и в крайна сметка изчакаха да приключат снимките, когато вече нищо не може да се направи. Има нарушение на закона и няколко различни неправителствени организации, както и научни институции, са против това да остане ненаказано. Затова сме подали жалби до съда и се надяваме в най-скоро време да има резултат. Ако обаче на местно ниво не се реши този проблем, ние ще се обърнем към по-висши институции, защото е крайно време държавата да се научи да спазва собствените си закони.

По публикацията работи: Мария Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35