Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Народната певица Валя Балканска на 70 години

Снимка: БГНЕС
Валя Балканска – българката, чийто глас лети в космоса на американската космическа сонда Вояджър, навършва 70 години.

Родена е на 8 януари 1942 година в махала Лагът, недалеч от село Арда, в сърцето на южните Родопи. Двегодишна загубва баща си – загинал във Втората световна война – но знае, че когато той пеел, планината се люлеела. Осемгодишна запява на сцената – днес репертоарът й съдържа стотици волни родопски песни. В екип с гайдаря Петър Янев получава покани от цял свят и твърди, че все още има тръпка за изява, за повече творческо настроение.

Годините не са важни – сърцето да се чувства младо, казва певицата. За празника си през януари иска да събере много приятели: Имам няколко готови песни и смятам за моята годишнина да направя нов компактдиск. Времето е малко, дано успея да довърша започнатото. На празника искам не просто да събера хората, а да ги обединя. Да дойдат да се повеселим, да изпием чаша вино, да си кажем по български обичай „Добре сме се събрали”. Да се обичаме и уважаваме като хора и да правим красиви неща. Радвам се на успехите на всички българи.

Музикалната кариера на Валя Балканска протича във фолклорния ансамбъл на град Смолян в централните Родопи. В продължение на 27 години там изпява стотици песни, които пленяват публиката у нас и по света. Не минава Роженски събор без нея. Редовен участник е в най-големия фолклорен форум у нас – Националният събор за народно творчество в Копривщица.

Световната си известност Валя дължи на звездния миг през 1977 година, когато песента й „Излел е Дельо хайдутин” е избрана измежду 250 000 за златния диск. Той лети на космическата совалка „Вояджър 1” и скоро тя ще пресече физическата граница на Слънчевата система по данни на междупланетната станция „Касини”. Българската народна песен е единствената от Европа, наред с музика от Бах, „Вълшебна флейта” от Моцарт и рок парчето „Johnny B. Goode” на Чък Бери.

Днес името на Валя Балканска изричат по цял свят, в Сиатъл дори има ден, посветен на нея. Тя е призната и търсена певица, с уникален шанс гласа й да лети в безкрая. Но не се е възгордяла. С присъщата си скромност казва: Аз съм човек, стъпил здраво на земята. Искам да си остана каквато съм – крилата да са по-далеч от мен. Не се гордея, че съм изпълнителка на песента, която лети в космоса – ако не бях аз, друга щеше да я изпее. Гордея се, че българска песен покори земята и небето.

През март 2011 г. Валя Балканска имаше уговорено турне в Япония, но заради аварията във Фукошима, бе отложено. При втората покана от японските власти, тя не се поколеба да приеме турнето през май. Заедно с гайдаря Петър Янев изнесоха осем благотворителни концерта в Токио и префектурата. Събраните стотици хиляди йени дариха на Японския червен кръст. За каузата на пострадалите Валя гостува в центрове, където са настанени останали без дом японци. Духът на тези хора, възпитанието и националната им идентичност пролича след трагедията. Те са уникален народ, от когото можем да се учим, споделя певицата. Всеки концерт завършвал с българско хоро. Интересът към нашата култура бил голям и всички знаели за родопската песен, която лети във Вселената.
По публикацията работи: Валя Божилова

Още от категорията

Дебют за Соня Йончева в Япония под диригентството на Найден Тодоров

Дебют на сцената на престижната зала "Бунка Кайкан" в Токио днес (2.07) има световноизвестното българско сопрано Соня Йончева . Оперни арии от Винченцо Белини, Джузепе Верди и Джакомо Пучини ще звучат под диригентството на маестро Найден Тодоров...

публикувано на 02.07.22 в 09:25
Людмил Крумов и The Small Bulgarian Folk Jazz Orchestra

"Културен сблъсък…" – емоционално музикално пътешествие от Дунава до Мисисипи

"Културен сблъсък – От Дунава до Мисисипи" (Cultural Collision - From Danube to Mississippi) е заглавието на новия албум, събрал 11 авторски пиеси на Людмил Крумов. Виртуозният китарист е и продуцент на този проект, в който участва The Small..

публикувано на 30.06.22 в 13:54
Снимка: предоставена от организаторите

Зорница Иларионова за концерта си с Плевенска филхармония под диригентството на Йордан Камджалов

Плевенската филхармония отново гостува на софийска сцена, този път с концерт в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" на 29 юни. Под диригентството на Йордан Камджалов ще прозвучат сюита "Жар птица" от Стравински и Концерт за..

публикувано на 29.06.22 в 10:44