Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Бебе на годината” за тринайсети пореден път

Снимка: архив
В Деня на родилната помощ – 21 януари, една добра традиция вече 13 години повелява да бъдат „орисани” последното родено на територията на България бебе за отминаващата година и първото за новата година. Организатор на националната кампания отново е списанието за бъдещи майки „9 месеца”. Това е начин да се насочи вниманието на обществото към проблемите на българските семейства и отглеждането на децата, както и към сериозните предизвикателства, произтичащи от все по-задълбочаващата се демографска криза у нас. Може би и затова кампанията протича под надслов „За да ни има”.

За да бъдат избрани последното родено бебе на 2011 у нас и първото за 2012 г., от 24 часа на 31 януари до полунощ на следващия ден екипът на списание „9 месеца” очаква информация от родилните отделения в страната, както и от близки на бъдещите майки. На отворените телефонни линии те трябва да съобщят точния час и минута на раждането, както и данни за болницата, в която бебето е проплакало. Ако се установи, че в един и същи час и минута са се появили повече от едно бебета, се тегли жребий в присъствието на нотариус. След обработка на получената информация, ще бъдат избрани двете щастливи новородени, които през тази година в Деня на родилната помощ – 21 януари, ще ориса не друг, а министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. А добрите орисници, според българския фолклор, вещаят здраве, благополучие, късмет на новороденото и неговото семейство. Този избор на конкретната обществено значима личност, която публично „орисва” последното бебе за отминаващата и първото за новата година, е своеобразно пожелание за здраве и благополучие на всички български семейства и техните деца.

Какво сочи обаче демографската статистика? Най-общо раждаемостта у нас намалява, но се увеличава делът на българите над 65-годишна възраст.
Според Националния статистически институт за трети път в демографската история на България е регистрирано намаление на населението в периода между две последователни преброявания, последното от които се проведе през март 2011 г. Според статистиката, две трети от намалението на населението се дължи на отрицателния прираст, иначе казано намалената раждаемост. Данните сочат, че трайното намаление на родените деца в България започва още в далечната 1950 г., когато коефициентът на раждаемост е 25,2 деца на хиляда души. Годината с най-лоши демографски показатели е 1997 г., когато са родени едва 7,7 деца на хиляда души население. След 2007 г. раждаемостта у нас се колебае на нива около 10 на хиляда, казва Магдалена Костова, началник отдел „Демографска статистика” в НСИ и посочва още щрихи от картината:

Броят на жените във фертилна възраст и тяхната плодовитост оказват решаващо влияние върху равнището на раждаемостта и определят характера и възпроизводството на населението. Намалява броят на жените в детеродна възраст. И ако през 1990 г. те са малко над 2 милиона, то през 2010-а вече наброяват 1 млн. 757 хиляди. Деветдесет процента от ражданията се осъществяват от жени на възраст от 15 до 34 години. Намалява относителния дял на ражданията от жени между 20 и 29 г. Тревожна е тенденцията на нарастваща раждаемост на майки под 15-годишна възраст.

Най-висока е раждаемостта в област Сливен, следват София и Варна. Най-ниска раждаемост е регистрирана в областите Кюстендил и Видин. Според Евростат коефициентът на раждаемост общо за ЕС е 10,7 родени деца на хиляда души.
През последните две години раждаемостта в България е близка до средната за европейските държави – добавя Магдалена Костова. – С най-ниска раждаемост са Германия, Латвия, Унгария, Италия, Австрия, където раждаемостта е под 10 промила. Най-високо равнище на раждаемост има в Ирландия – 16,5 на хиляда души, следвана от Франция и Великобритания.

Предварителните статистически данни за броя на ражданията у нас през 2011 г. показват, че се очаква нов спад на родените деца в сравнение с предишната 2010 г. Така България се връща на нивото на раждаемост от 2004 година.
По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Форум в София представя новите хоризонти на технологиите

В София Тех Парк, сграда "Джон Атанасов", днес ще се проведе поредното издание на Robotics Strategy Forum под надслов "Новите хоризонти на технологиите". Изложители на форума са над 30 компании, образователни и научни институции, които разработват..

публикувано на 26.09.24 в 06:05

България се включва в Европейския ден на езиците

По инициатива на Съвета на Европа всяка година на 26 септември се чества Европейският ден на езиците. Инициативата, подкрепена от Европейската комисия и Съвета на Европа, има за цел да насърчи културното многообразие и да стимулира изучаването на..

публикувано на 26.09.24 в 05:10

Летни температури и в четвъртък

В четвъртък, 26 септември, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток, в Източна България до умерен от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°, в София – около 27°. В планините ще бъде предимно слънчево,..

публикувано на 25.09.24 в 19:45