Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Любомир Дамянов: „Големият кораб” премина и през Австралия и Нова Зеландия

Hовият албум на композитора Любомир Дамянов „Ноктюрно” представя изпълнения на известни имена от българската поп сцена. Сред най-новите заглавия е „Помилвай ме” в изпълнение на Силвия Кацарова. С гласа й свързваме и още няколко хита, създадени от Любомир Дамянов през годините – „Големият кораб минава”, „След лятото”, „Лудо влюбена жена”. Много са неговите песни в репертоара на популярни и обичани изпълнители – Маргарита Хранова, Васил Найденов, Петя Буюклиева.

Творбите на Любомир Дамянов, печелили награди у нас и в чужбина, десетилетия звучат в националния ефир. И не само – както ще научите от композитора:

„Това е третият албум с мои песни. Поредицата започна през 2005 г., когато се появи първият ми авторски диск „Изповед”. Последва го „Полет”, в който събрах песни по текст на Атанас Димов. „Ноктюрно” е посветен на моята 60-а годишнина. Проектът обединява различни периоди на творческия ми път – от средата на 70-те години на м.в., когато завърших Музикалната академия в София, до наши дни. Песните, включени в него, са се утвърдили през годините. Издавани са в различни колекции, донесли са ми отличия и признание. Наскоро получих съобщения от промоутърски агенции в Нова Зеландия и Австралия. Бях приятно изненадан и впечатлен от факта, че песните ми са популярни и там. Оказа се, че най-много са се „завъртели” по медиите „След лятото” и „Големият кораб минава”. Като студент в Академията започнах да свиря със „Синьо-белите” – групата, която съпровождаше Емил Димитров. Той беше голяма звезда тогава. Свирех на цигулка, понякога и на акустична китара. Взех участие в десетки концерти. По-късно започнах работа в БНТ. В този период активно пишех музика, продуцирах. Станах музикален ръководител на „LZ”, където вокалистка беше Силвия Кацарова. С нея продължавам да работя и до днес. Както и с много други известни имена от различни поколения.”

Сред тях са Светла Иванова, дует „Каравел”, Захари Чернев и други. Едно от популярните заглавия, намерило място в албума е „Полет” в изпълнение на Стенли. Дълго и успешно сътрудничество свързва Любомир Дамянов с поетите Атанас Димов и Живко Колев. Върху техни стихове са и всички песни, включени в „Ноктюрно”.

„За мен текстът е изключително важен” – споделя още композиторът. Песните, включени в „Ноктюрно” са шестнадесет. Има и бонус трак – „Големият кораб минава”, концертно изпълнение на Нели Рангелова, Маргарита Хранова и Дони.

Още от категорията

Дом „Петко Стайнов“ в Казанлък

Петко Стайнов – творец, надарен с професионална интуиция и прозорливост

Един от най-ярките български композитори, неуморен общественик, ръководител на музикалнокултурни институции, акад. Петко Стайнов остава в нашата история като създател на творби, дълбоко свързани с българското като мелодичен и метроритмичен заряд...

публикувано на 01.12.21 в 09:45

Деля и нейната песен „Не си“

Деля Харалампиева е поп певица, актриса, автор на някои от песните в репертоара си. Една от тях – “Не си“, вече няколко месеца е в БНР Топ 20 – класацията за поп и рок музика на БНР. Музиката Деля създава в съавторство с Владислав Мичев,..

публикувано на 29.11.21 в 09:10

Хор „Бодра смяна“ празнува 75-годишен юбилей

„Бодра смяна“ е първият български детски хор, получил световна известност. Тази година се навършват 75 години от неговото основаване и това е повод Инициативен комитет от бивши хористи да организира фото изложба под наслов „Хор „Бодра смяна” –..

публикувано на 26.11.21 в 09:15