Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Дамянов: „Големият кораб” премина и през Австралия и Нова Зеландия

Hовият албум на композитора Любомир Дамянов „Ноктюрно” представя изпълнения на известни имена от българската поп сцена. Сред най-новите заглавия е „Помилвай ме” в изпълнение на Силвия Кацарова. С гласа й свързваме и още няколко хита, създадени от Любомир Дамянов през годините – „Големият кораб минава”, „След лятото”, „Лудо влюбена жена”. Много са неговите песни в репертоара на популярни и обичани изпълнители – Маргарита Хранова, Васил Найденов, Петя Буюклиева.

Творбите на Любомир Дамянов, печелили награди у нас и в чужбина, десетилетия звучат в националния ефир. И не само – както ще научите от композитора:

„Това е третият албум с мои песни. Поредицата започна през 2005 г., когато се появи първият ми авторски диск „Изповед”. Последва го „Полет”, в който събрах песни по текст на Атанас Димов. „Ноктюрно” е посветен на моята 60-а годишнина. Проектът обединява различни периоди на творческия ми път – от средата на 70-те години на м.в., когато завърших Музикалната академия в София, до наши дни. Песните, включени в него, са се утвърдили през годините. Издавани са в различни колекции, донесли са ми отличия и признание. Наскоро получих съобщения от промоутърски агенции в Нова Зеландия и Австралия. Бях приятно изненадан и впечатлен от факта, че песните ми са популярни и там. Оказа се, че най-много са се „завъртели” по медиите „След лятото” и „Големият кораб минава”. Като студент в Академията започнах да свиря със „Синьо-белите” – групата, която съпровождаше Емил Димитров. Той беше голяма звезда тогава. Свирех на цигулка, понякога и на акустична китара. Взех участие в десетки концерти. По-късно започнах работа в БНТ. В този период активно пишех музика, продуцирах. Станах музикален ръководител на „LZ”, където вокалистка беше Силвия Кацарова. С нея продължавам да работя и до днес. Както и с много други известни имена от различни поколения.”

Сред тях са Светла Иванова, дует „Каравел”, Захари Чернев и други. Едно от популярните заглавия, намерило място в албума е „Полет” в изпълнение на Стенли. Дълго и успешно сътрудничество свързва Любомир Дамянов с поетите Атанас Димов и Живко Колев. Върху техни стихове са и всички песни, включени в „Ноктюрно”.

„За мен текстът е изключително важен” – споделя още композиторът. Песните, включени в „Ноктюрно” са шестнадесет. Има и бонус трак – „Големият кораб минава”, концертно изпълнение на Нели Рангелова, Маргарита Хранова и Дони.

По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15