Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Данаилова – българката – концертмайстор на Виенската филхармония

Снимка: архив

Младата цигуларка Албена Данаилова израства в семейство на професионални музиканти. Нейни родители са пианистката Виолета Попова и цигулковият педагог Боян Данаилов. Обучението й в България преминава в двете основни институции – Националното музикално училище „Любомир Пипков” и Националната музикална академия „Панчо Владигеров” при преподавателите Нели Желева и проф. Дора Иванова. Продължава усъвършенстването си в Германия, във Висшето музикално училище в Росток при проф. Петру Мунтеану. Цигуларката е лауреат от редица конкурси в България и чужбина. Има богат опит като водач на оркестрите на Баварската държавна опера в Мюнхен и на Лондонската филхармония.

Албена Данаилова прикова вниманието към себе си преди четири години, когато след конкурс спечели престижното място концертмайстор на Виенската филхармония. Така се превърна в първата жена, заемаща този пост в прочутия оркестър.

Радвам се, че вече четири години съм в този оркестър – разказва Албена Данаилова. Работата върви с нормален ритъм. Заедно с останалите ми колеги имаме интензивна програма и се виждаме почти всеки ден. Да бъда концертмайстор е част от моето ежедневие. Опитвам се да имам свободни периоди, в които да свиря като солист и камерен музикант. Колкото до оркестъра – добре е музикантът да хване атмосферата му. В свиренето на всеки отделен човек се отразяват неговите лични качества. Те са важни и формират стила на целия състав. А той го отличава от останалите. Когато изберем нов оркестрант, в пробния период се установява дали сме сбъркали в чисто човешки план.

Албена Данаилова е поредният млад български музикант, който с таланта и професионализма си застава на ръководна позиция в европейски състав. Професионалните й ангажименти я срещат с музиканти и диригенти като Сейджи Озава, Даниел Баренбойм и Лорин Маазел. Това е повод за голяма гордост и размисъл за възможностите за развитие на българските музиканти извън пределите на родината ни.

Цигуларката е от изпълнителите, които продължават да поддържат силна връзката с българската публика. Всяка година имаме удоволствието да присъстваме на нейни концерти като солист или камерен изпълнител. Така е и през настоящия сезон. В началото на 2012-а тя бе солистка на Софийската филхармония. Заедно със своя колега от Германия, виолончелистът Александър Хюлсхоф, изпълниха двойния концерт от Брамс. На пулта бе нейният съученик и колега цигулар – Мартин Пантелеев, главен диригент на състава.

На Албена Данаилова й предстои участие във фестивала „Зимни музикални вечери” в Пазарджик, отново с виртуозни творби от цигулковия репертоар. Едновременно с ангажиментите си като концертмайстор, тя е първа цигулка на ансамбъл Виена. Съставът изнася камерен концертен цикъл в Брамсовата зала на Музикферайн от програма на юбилейния сезон 200. В края на 2011 година Албена Данаилова за първи път бе солист на Радиооркестъра, под палката на Емил Табаков. Заедно изпълниха Цигулковия концерт от Бетовен.

По публикацията работи: Цветелина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10