Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

Снимка: Ани Петрова

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода на кавал Димитър Карамитев. Той е изпълнител от Тракийския край, но дълги години живее извън родината, във Виена, заедно със съпругата си Магдалена, която пък е певица с богат репертоар от различни фолклорни области. Наскоро Димитър и Магдалена Карамитеви се върнаха у нас за участие в концерт, заедно с Оркестъра за народна музика на БНР. Там те изпълниха своя авторска музика, която определят като "малък автопортрет" и разказ за живота им.

"Винаги съм бил в обкръжение на много музиканти, певци – семейството ми е свързано с българските традиции. Моят дядо беше кавалджия и се беше  превърнал в нещо като регионална звезда в целия Ямболски окръг, около гр. Елхово" – разказва кавалджията Димитър Карамитев пред Радио България:

"Аз доста късно започнах да свиря на кавал, някъде около 15-годишен, в гимназията в гр. Котел. През тези години единственият път, по който исках да вървя беше към Академията в Пловдив. Подобни дървени духови инструменти има във всички съседни на нас държави, но като че в Българя кавалът – във вида, в който го познаваме – си е намерил мястото. Всеки казва, че чрез инструмента говори душата ти, та затова чрез кавала говори нашата българска душа. У нас и душата е по-богата, затова трябва да използваш повече орнаменти, за да й дадеш глас.На другите места, където има кавал, той не е така разнообразен и остава такъв, какъвто е прастарият инструмент. Благодарение на Теодосий Спасов и неговия начин на музициране с кавал, а и разпространяването на тази музика по света, той е проправил път на не един кавалджия като мен. Като се срещна с други музиканти, например германци, холандци, австрийци, и те като чуят кавал, веднага са отворени за този инструмент, защото познават творчеството на Теодосий Спасов. Допринесъл е много този инструмент да се задържи на сцена, да е свързан с други джаз инструменти и едновременно с това да се свързва с музиката на България." 

В годините между  1996 до 2000-а, като студент в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, Димитър Карамитев създава много контакти със свои колеги, също отдадени до днес на българския фолклор. В студентските години са техните първи съвместни изяви, а Димитър Карамитев определя себе си като почитател най-вече на сватбаро-сбораджийската сцена от Тракийския регион.

"Аз все още я харесвам /тази музика/, макар да се оказва, че тя все повече отпада. Като че се изгуби цяло едно поколение, възпитано в изпълнение на този тип музика. Кризата в това отношение е много осезаема, поне за мен, защото се връщам към България и това ми носи най-много болка и размисли. Все още има музиканти от всички поколения, които са прекрасни изпълнители, на всички фолклорни инструменти, а и във вокалното изкуство, които много добре могат да поднесат всяка една песен. Но слушатели и ценители на тази музика липсват все повече. Аз съм от поколението, което помни как тогавашните изпълнители само с изсвирване на дадена фраза можеха да предизвикат възторг у ценителите. Сега народната музика стига до сърцето на все по-малко хора, тя не ги докосва. И самите музиканти са допринесли за това, ние се настроихме да печелим по-бързо и по-лесно и изкуството падна малко в жертва на нашето време. Всеки се опитва да бъде по-често на сцената. Тук обаче идва и компромисът с качеството на музиката."

"Благодарение на икономическата ситуация в нашата държава, дори сега продължава да се увеличава българската емигрантска общност в чужбина – както в Австрия, така и в другите европейски държави" – забелязва Димитър Карамитев:

"Благодарение на случайността след двугодишен престой там /във Виена/, аз създадох контакти и стигнах до българската музикална общност в Австрия. Тя не е съставена от много народни музиканти, но има много изпълнители на класически инструменти и България е много добре представена в това отношение. Много студенти идват във Виена, някои остават, други се връщат обратно. Там се създаде приятелството ми с внуците на Панчо Владигеров, които живеят във Виена. Константин Владигеров – който свири на кларинет и пиано, и Александър Владигеров, който е изявен тромпетист. В техните концерти те винаги използват фолклорни елементи и започнаха да ме канят. Имаме доста изяви и четири албума, в които участвам и аз. През годините сме работили за най-големите театри, а благодарение на тях създадох още повече контакти по света" - споделя Димитър Карамитев в интервю за Радио България.


Снимки: Ани Петрова, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българската народна песен не може да се преведе, но е магнетична за света

Бре, откраднали Еленка, Eленка, мома хубава, та я извели, завели, на хайдушкото сборище. Най-малкото хайдутче, то на Еленка думаше: - Моме, Еленко, Еленко, не бой се, не страхувай се. Ний нема да те убием, убием, да те затрием. Най ще..

публикувано на 18.06.24 в 10:10

"Ще целуна ли"

Едно младо момиче, познато от последния сезон на "Гласът на България" – Дани Илиева – представя новата си песен, озаглавена "Ще целуна ли ". През 2022 година, едва 16-годишна, Дани става най-младата изпълнителка, спечелила "Бургас и морето". Това не..

публикувано на 17.06.24 в 10:15

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05