Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янтра ще грейне като Сена в проект на Велико Търново

Снимка: БГНЕС

Всеки град има свой собствен облик и може да бъде разпознат още с първите стъпки в неговата територия. Велико Търново е един от тези българските градове, които се отличават с уникално, царствено излъчване. И не само защото по време на Второто българско царство (1187-1393 г.) е бил негова столица. Подредените като ветрило по поречието на река Янтра къщи сякаш рисуват величествена корона върху един от най-старите ни градове. Изпълнен с усещане за многовековна история, Велико Търново е съчетание от старинна култура и модерност. За още по-атрактивния му изглед ще допринесе и осъществяването на модерен проект – част от амбициите на общината за обновяване на градското пространство.

© Снимка: www.imagesfrombulgaria.com

Още преди 30 години арх. Матей Савов обмисля идеята минаващата покрай река Янтра алея да се превърне в привлекателно място за всички, които обичат да се наслаждават на красиви гледки и спокойни, романтични разходки. В наши дни проектът е възобновен и актуализиран. Той предвижда по крайречната улица да бъдат оформени няколко зони за разходка, всяка със своята „архитектурна физиономия”. Пешеходните пътеки ще свързват отделните кътове за забавления и почивка. Ще бъде възстановено и едно от любимите за местните жители градско пространство – т. нар. речен плаж с възможности за слънчеви бани през лятото. За целта ще бъде обособена и паркова зона. Освен това градът, който е разположен амфитеатрално по планинските склонове, тъне в зеленина, която е идеален естествен фон за изграждане на детски площадки, въжен парк и зона за скално катерене. В амбициозния план на общината се предвижда да бъдат включени и пристани за малки плавателни съдове, въжен мост и други атракционни съоръжения за разходка и преминаване. Изграждането на крайбрежната зона в града ще бъде финансирано със средства от еврофондовете, както и с публично-частно партньорство, твърдят от общината.

© Снимка: БГНЕС

И макар все още този проект да изглежда като красиво пожелание, съвсем скоро може да се окаже, че жителите и гостите на Велико Търново ще се разхождат по алея, подобна на тази край река Сена в Париж. Нововъведенията в архитектурното пространство на града със сигурност ще привлекат още повече туристи в старата ни столица. Интересът към нея обаче и досега е бил голям. Вече има данни, че за изминалата 2011 г. ръстът на туристическите посещения е бил над 14 процента.

© Снимка: www.imagesfrombulgaria.com

Велико Търново продължава да е една от най-предпочитаните дестинации за културен туризъм в страната, казва Десислава Коева от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”. През изминалата година над триста хиляди туристи са посетили културно-историческите забележителности в града, както и близкото село Арбанаси. Много от гостите са чужденци – от Русия, Румъния, Германия, Франция, Великобритания. Широка популярност сред тях набират летният оперен фестивал „Сцена на вековете”, който се провежда сред естествения декор на средновековната крепост Царевец, както и Международният фолклорен фестивал, който се организира от 10 години. Освен това, община Велико Търново, заедно с няколко рок-клуба, организира и атрактивен мото-рок фестивал. Но най-голям интерес продължава да предизвиква аудиовизуалният спектакъл „Звук и светлина”. Все повече организирани туристически групи идват в града, за да присъстват на тази невероятна феерия. Спектакълът се излъчва безплатно в дните, когато честваме националните празници на страната. Най-интересното събитие, което предстои в туристическия бранш, е международното изложение „Културен туризъм”. Тази година ще бъде деветото издание на този форум, казва Десислава Коева.

© Снимка: www.imagesfrombulgaria.com

Градовете, в които са запазени старинни местности и квартали, са особено привлекателни за туристите. Велико Търново успява да съхрани през вековете автентичния облик на старата си част. А с превръщането на алеята край река Янтра в едно от най-романтичните кътчета в района, старата ни столица ще придобие и нов, модерен облик.

© Снимка: www.imagesfrombulgaria.com

 

По публикацията работи: Лина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър, който създава красота, както го прави природата – във фермата за пауни в с. Сусам

Димитър Димитров отглежда кози, овошки, калифорнийски червеи, доскоро се е занимавал и с коне. Ала голямата му любов са пауните. В хасковското село Сусам той се грижи за 300 големи и 200 малки пъстроцветни пернати от 26 разновидности, става ясно от..

публикувано на 19.03.24 в 09:10

"България е брутално яка" – вижте тези уникални образци от бруталистичната ни архитектура (Видео)

Сградите, построени в периода на социализма, безспорно оформят голяма част от поколенията в България, казват ентусиастите от дигиталния проект "България на длан”, който през видео и фото съдържание представя страната ни по нестандартен начин...

публикувано на 17.03.24 в 08:05

Курортите ни са в топ десетката сред германските туристи

България е на 8-мо място при ранните записвания за лятна ваканция на германците през 2024 г. След пандемията с коронавирус, имаше известен отлив на немски туристи от нашите курорти. Сега обаче германците отново са започнали да правят ранни..

публикувано на 16.03.24 в 10:10