Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янтра ще грейне като Сена в проект на Велико Търново

Снимка: БГНЕС

Всеки град има свой собствен облик и може да бъде разпознат още с първите стъпки в неговата територия. Велико Търново е един от тези българските градове, които се отличават с уникално, царствено излъчване. И не само защото по време на Второто българско царство (1187-1393 г.) е бил негова столица. Подредените като ветрило по поречието на река Янтра къщи сякаш рисуват величествена корона върху един от най-старите ни градове. Изпълнен с усещане за многовековна история, Велико Търново е съчетание от старинна култура и модерност. За още по-атрактивния му изглед ще допринесе и осъществяването на модерен проект – част от амбициите на общината за обновяване на градското пространство.

© Снимка: www.imagesfrombulgaria.com

Още преди 30 години арх. Матей Савов обмисля идеята минаващата покрай река Янтра алея да се превърне в привлекателно място за всички, които обичат да се наслаждават на красиви гледки и спокойни, романтични разходки. В наши дни проектът е възобновен и актуализиран. Той предвижда по крайречната улица да бъдат оформени няколко зони за разходка, всяка със своята „архитектурна физиономия”. Пешеходните пътеки ще свързват отделните кътове за забавления и почивка. Ще бъде възстановено и едно от любимите за местните жители градско пространство – т. нар. речен плаж с възможности за слънчеви бани през лятото. За целта ще бъде обособена и паркова зона. Освен това градът, който е разположен амфитеатрално по планинските склонове, тъне в зеленина, която е идеален естествен фон за изграждане на детски площадки, въжен парк и зона за скално катерене. В амбициозния план на общината се предвижда да бъдат включени и пристани за малки плавателни съдове, въжен мост и други атракционни съоръжения за разходка и преминаване. Изграждането на крайбрежната зона в града ще бъде финансирано със средства от еврофондовете, както и с публично-частно партньорство, твърдят от общината.

© Снимка: БГНЕС

И макар все още този проект да изглежда като красиво пожелание, съвсем скоро може да се окаже, че жителите и гостите на Велико Търново ще се разхождат по алея, подобна на тази край река Сена в Париж. Нововъведенията в архитектурното пространство на града със сигурност ще привлекат още повече туристи в старата ни столица. Интересът към нея обаче и досега е бил голям. Вече има данни, че за изминалата 2011 г. ръстът на туристическите посещения е бил над 14 процента.

© Снимка: www.imagesfrombulgaria.com

Велико Търново продължава да е една от най-предпочитаните дестинации за културен туризъм в страната, казва Десислава Коева от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”. През изминалата година над триста хиляди туристи са посетили културно-историческите забележителности в града, както и близкото село Арбанаси. Много от гостите са чужденци – от Русия, Румъния, Германия, Франция, Великобритания. Широка популярност сред тях набират летният оперен фестивал „Сцена на вековете”, който се провежда сред естествения декор на средновековната крепост Царевец, както и Международният фолклорен фестивал, който се организира от 10 години. Освен това, община Велико Търново, заедно с няколко рок-клуба, организира и атрактивен мото-рок фестивал. Но най-голям интерес продължава да предизвиква аудиовизуалният спектакъл „Звук и светлина”. Все повече организирани туристически групи идват в града, за да присъстват на тази невероятна феерия. Спектакълът се излъчва безплатно в дните, когато честваме националните празници на страната. Най-интересното събитие, което предстои в туристическия бранш, е международното изложение „Културен туризъм”. Тази година ще бъде деветото издание на този форум, казва Десислава Коева.

© Снимка: www.imagesfrombulgaria.com

Градовете, в които са запазени старинни местности и квартали, са особено привлекателни за туристите. Велико Търново успява да съхрани през вековете автентичния облик на старата си част. А с превръщането на алеята край река Янтра в едно от най-романтичните кътчета в района, старата ни столица ще придобие и нов, модерен облик.

© Снимка: www.imagesfrombulgaria.com

 

По публикацията работи: Лина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47