Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студът в България постави 15 рекорда

Снимка: БГНЕС

15 температурни рекорда регистрираха метеоролозите в България само за един ден. Зимата е на път да повтори полярните си температури от далечната 1947 г., когато живакът на термометрите край гр. Трън е ударил минус 38,3 градуса.

Полярен студ скова страната от понеделник, като в 15 населени места бяха измерени рекордни минусови температури. Гр. Кнежа два дни поред държи палмата на първенството по студ в България, където живакът на термометъра спадна до минус 29 градуса. Градът е носител и на абсолютния рекорд за България за датата 30 януари, когато през 1942 г. температурите са паднали до близките до Сибир – 30,2 градуса. Хората от гр. Чирпан осъмнаха с мразовитата новина на синоптиците, че студът достига до минус 26 градуса. Най-студено в града досега е било през далечната 1933 г., когато са измерени минус 18.8 градуса. На фона на сибирските температури в някои райони на страната столичани се радваха на топло време с „едва” 21 градуса студ. Ледени рекорди бяха регистрирани в редица селища на страната. В дунавския гр. Русе например термометрите показаха ниски температури, каквито не е имало през последните 50 г. В същото време българската експедиция в Антарктида отчита меко време и минус 5-6 градуса. Вече се питаме кой е леденият континент?

© Снимка: Таня Харизанова

Рекордите
Рекордите обаче не спират само с ниските температури. За първи път от 58 г. насам замръзна и черноморското Варненско езеро. За последен път то е било покрито с лед през 1954 г. Същата година замръзва и Черно море. Според експертите, причината е ниското съдържание на сол. 90 процента от р. Дунав се очаква да замръзне, алармират специалистите. Поради ниското ниво на реката вече са се появили първите ледени блокове от притоците на българската страна. Заради очаквания ледоход по реката, всички бази за зимуване на кораби са приведени в готовност да спасяват закъсали екипажи. Подобни екстремни заледявания и парализиране на корабоплаването по Дунав не е имало от 40 г. насам.

© Снимка: БГНЕС

Леденият вятър, морските вълни и отрицателните температури изваяха леден дворец на брега на морето край Варна.

Последствията
Заради студа драстично се е увеличило потреблението на ток и топлоенергия. Консумацията на електроенергия е скочила с 15 процента. Енергийните експерти успокояват, че в страната има осигурени достатъчно мощности. Очаква се днес /01.02./ електроенергийната мрежа да достигне своето пиково натоварване и да бие досегашния си рекорд от 2010 г. Но най-голямо е било потреблението на ток по време на газовата криза през януари 2009 г. Рекорд поставят и екипите на пожарната безопасност и гражданска защита. Те непрекъснато спасяват закъсали в преспите автомобили, отводняват къщи по селата, реагират на сигнали за паднали дървета, ламарини, опасни предмети. А най-много ледени висулки са премахнати в София.

© Снимка: БГНЕС

Полицейски екипи оказват помощ на измръзнали и бездомни хора из цялата страна, като ги настаняват в съответните социални домове. В София са организирани топли кухни и раздаване на топъл чай на няколко места в центъра на града. Сибирският студ създаде сериозни проблеми на хората в цялата страна. Опасни ледени висулки от покривите на къщите, заледените улици и отрупаните със сняг електропроводи са сериозна заплаха за пешеходците. И не само. Много селища в страната останаха дълго време без ток заради скъсани от тежестта на снега и леда жици, редица водопроводни кранове замръзнаха, а шофьорите не могат да запалят колите си. „Дървена” ваканция е обявена и за редица училища в по-тежките райони на страната. Заради очакваното рязко застудяване учебните часове в много учебни заведения са намалени. И в кръга на шегата, но и без шега, само за два дни в гр. Сливен са изкупени всички налични количества на вълнени мъжки клинове.

Прогнозите
И февруари ще ни поднесе изненади с температури до 20 градуса под нулата. Синоптиците прогнозират още сибирски студове, които ще донесат нови температурни рекорди. Истинската зима не спира дотук, предупреждават метеоролозите. Оранжевият код, обявен в последния ден на януари за цялата страна, явно няма да бъде отменен още дълго време. Времето остава опасно и през тази седмица.

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Етнографският музей в Бургас

Етнокухня, старинни носии и орхидеи в „Европейската нощ на музеите” в Бургас и Несебър

Етнографският музей в Бургас ще ухае на храна. Там демонстрацията на етнокухня и кулинарни умения ще направи лично директорът на музея д-р Милен Николов. Той ще сготви свинско с лапад, зелен лук и гьозум по стара котленска рецепта. В Етнографския..

публикувано на 18.05.24 в 07:10

"Европейската нощ на музеите" с мащабна интердисциплинарна програма в София

За 20-и път София се присъединява към "Европейската нощ на музеите". Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община в третата събота на месец май. В нощната програма жителите и гостите на..

публикувано на 18.05.24 в 06:25

В събота ще е слънчево, след обяд над Родопите ще превали

В събота  минималните температури в страната ще са между 8° и 13°, в София 10°. Сутринта в котловините ще има мъгли. През деня ще е слънчево. След обяд над планинските масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Максималните температури ще са от 20° до..

публикувано на 17.05.24 в 19:10