Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Пановски – с българската народна песен от село на село, от град на град

Иван Пановски (29.01.1921-03.07.1998) е един от най-популярните северняшки народни певци. Роден в сeло Борован, Врачанско, едва 13-годишен запява песента, която по-късно ще се превърне в емблема на неговото артистично присъствие – „Еничари ходят мамо”. Житейските пътища временно го отдалечават от народната песен (през младежките си години Пановски е офицер от армията), но не го откъсват от нея. Участвал в много любителски конкурси и фестивали, Иван Пановски натрупва сценичен опит и постепенно изгражда професионализма на народен певец. Включва се активно в концертната дейност. Три десетилетия той е ръководител на концертни групи за народна музика, в които са пели Кайчо Каменов, Костадин Гугов... Певци и свирачи ходят от село на село, от град на град, за да напълнят душите на хората с любими песни и майсторски изпълнения на народна музика.

Иван Пановски има десетки записи в БНР и „Балкантон”. Сред най-известните му песни са тежките безмензурни „Еничари ходят, мамо” и „Покани Гендо кумички”, ритмичните хороводни „Стано ле”, „Провикна се Радин баща”, „Две ябълки”, „Беда бедили Тодора”.

И днес, четиринадесет години след кончината му, Иван Пановски остава сред любимите народни певци за много българи. Заради своите красиви и съдържателни песни. Заради характерния си, дълбок, мек и топъл глас. Заради душевните вибрации, закодирани в неговите изпълнения, които проникват в душите на хората.
По публикацията работи: проф. Лозанка Пейчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10