Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България се отваря пространство за нови политически формации

Роли на българската политическа сцена ще получат и нови политически играчи. Около това мнение се обединиха известни наши анализатори. Доколко тези роли ще бъдат главни и ще им донесат ли популярност, на какъв сценарий могат да заложат и за чии симпатии ще се борят? Отговор на тези въпроси ще открием в коментарите на политолозите Румяна Коларова, Евгений Дайнов и социолозите Антоний Гълъбов и Живко Георгиев.

Шансът на новите партии е обвързан със стабилността на старите, твърди доц. Румяна Коларова. Според нея се появяват партии „светкавици”, които бързо влизат във властта и бързо я напускат, но има и такива, които постепенно набират подкрепа и изместват основни политически актьори.

© Снимка: БГНЕС

Румяна Коларова

Лицата в политиката са фасади и често дори предизборните програми наподобяват рекламите, които ни канят в магазина, но по никакъв начин не ни гарантират качеството на продукта, който ни предлагат. По тази причина, както и да коментираме личностите и програмите, които ще бъдат извадени на политическия пазар, това няма да ни даде ключа към характера на партията и към това каква би била тя, ако влезе във властта, казва още Румяна Коларова.

Социологът Антоний Гълъбов пък оприличава политическия живот на карнавал с три различни сцени. На първата се подвизават партиите, които залагат на това да спечелят избиратели чрез определена идеология. Втората сцена е на популистките играчи. Най-интересната за анализатора обаче е тази, която той определя като своебразна лаборатория, в която се експериментира. На нея основни действащи лица са гражданските движения, които през последните месеци излязоха на протест по различни поводи като подготвяния закон за горите, търговското споразумение АКТА или добива на шистов газ. Голяма част от протестиращите са млади хора, които не са активни избиратели. Затова както идеологическите, така и популистките актьори се опитват да привлекат тяхното внимание, казва доц. Гълъбов и добавя:

© Снимка: БГНЕС

Антоний Гълъбов

Има три тематични полета, в които се генерират нови политически стратегии. Първото е национализъм, патриотизъм. Към него най-често посягат популистките формации в момента. В същото време не виждам десен патриотичен проект, който да звучи смислено. Тези проекти все още са в пространството на популизма. Второто тематично поле е екологията. Това е пространство, към което все по-често ще се посяга, от което ще се търсят аргументи. Младите хора са изключително чувствителни към природата. Част от политическите програми ще започнат да „позеленяват”, защото видими активни групи в българското общество поддържат такива тези. Третото поле е свързано със сигурност и страх. Имаме достатъчно основания да смятаме, че това е самостоятелен тематичен център, около който започват да се формират очаквания за политическо представителство. Тези 3 тематични полета са възможност за разширяване на подкрепата от страна на ясно обособени групи от българското общество.

Социологът Живко Георгиев не очаква чудеса. Според него управляващата партия ГЕРБ не е изправена пред сериозни рискове от разпад в близко бъдеще.

© Снимка: БГНЕС

Живко Георгиев

Тя все още продължава да бъде възприемана най-вече от младото и активно население като единствения „социален асансьор” за много значими социални проблеми. Затова трудно може да има сериозен конкурент, смята социологът.

Според политолога Евгений Дайнов кризата радикализира чувствата, поражда гняв и чувство за несправедливост. Освен това, гражданите не само у нас, но и в други европейски страни, вече не вярват на държавите си и още по-малко на наддържавни обединения като ЕС. Българското общество е едно от последните, което вярва повече на европейския чиновник, отколкото на българския министър, добавя той. Всичко това отваря политическото пространство за нови политически партии, убеден е анализаторът.

© Снимка: БГНЕС

Евгений Дайнов

Ще се появят нови, със сериозен потенциал политически партии и формации – прогнозира Евгений Дайнов. – Повече от тях ще влязат в парламента, отколкото очакваме. Ще спечелят онези нови партии, които могат да разказват няколко неща. Първо, как ще върнат държавата на гражданите, т.е. как ще пазят гражданите от разюзданото чиновничество и алчните монополи и всякакви олигарси, които направиха система, при която гражданите да са техни крепостни селяни. Който каже нещо подобно на достатъчно радикален език, увеличава шансовете си да влезе в парламента. А който направи така, че включи и проблематиката за опазване на околната среда в целия този пакет, ще има доста голяма парламентарна група. Кои биха могли да се възползват от тази ситуация? Мисля, че основните формирования са две – едното е бъдещата партия на Меглена Кунева, която вече говори за защита на гражданите от монополи, чиновници и прочие хищници. Вторите очаквам да бъдат някаква националистична формация. Най-вероятно това може би ще бъде новата партия – Национален фронт за спасение на България. Те имаха добро представяне на президентските избори и ако сега изиграят правилно картите си, ако влязат в някакъв съюз с ВМРО, те ще оберат националистическия вот и ще влязат в НС.
По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер отговаря на въпроси на граждани

На въпрос на граждани, защо украинските бежанци са на хотел, а пострадалите от пожара в с. Воден във фургони , премиерът отговори на живо във "Фейсбук": "Не бих правил такова противопоставяне. Знаете, че украинските бежанци са бежанци от война...

публикувано на 23.07.24 в 12:16

Българският отбор се представи достойно на Международна олимпиада по математика

Най-добрите български ученици по математика спечелиха 5 медала с участието си в най-престижното състезание по математика в света за 2024 г. На 65-ата Международна олимпиада по математика българският национален отбор спечели 3 сребърни и 2 бронзови медала..

публикувано на 23.07.24 в 12:00

Българската дипломация чества 145 години от своето основаване

В резиденция "Бояна" служебният премиер външен министър Димитър Главчев приветства дипломатическите служители на прием за Деня на българската дипломатическа служба – 19 юли и 145-годишнината от основаването на службата. "Дипломатическата служба със..

публикувано на 23.07.24 в 11:51