Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Цанева от Испания - българка на годината

В Националната библиотека вицепрезидентът Маргарита Попова връчва наградата "Българка на годината" на Петя Цанева.
Снимка: БГНЕС
Като вървиш по българските улици на Осми март и гледаш лицата на българките, неминуемо си казваш: „брей, какъв хубав и усмихнат свят”. Всъщност нашенки вече има навсякъде по света. И там жените са стожер на дома, отглеждат децата си, работят, и още нещо – стремят се да запазят българската си идентичност, култура и дух. Над 120 са българските неделни училища по света, има и много културно-просветни дружества, танцови състави на сънародниците ни зад граница. В повечето страни те са създадени от българката, за това тя заслужава поклон.

За трета поредна година в София бе връчена традиционната награда „Българка на годината” на Държавната агенция за българите в чужбина. Тя се присъжда за принос в опазването и развитието на националната и културната идентичност сред българските общности зад граница, а номинациите идват както от България, така и от чужбина. Номинирани за отличието бяха 15 наши сънароднички от 11 държави: Австрия, Австралия, Германия, Испания, Кипър, Колумбия, Кувейт, Ливан, САЩ, Сърбия и Украйна. На тържеството в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” се събраха българките – пазителки на нашата реч и култура зад граница. Призът бе връчен от вицепрезидента на Република България Маргарита Попова:

За мен е изключителна чест да бъда с вас, за да отбележим едно събитие на духа – каза тя. – Наградата „Българка на годината” е възможна, защото сме заедно. Затова тя има толкова висока стойност. Чест е за вас, които правите толкова много извън пределите на Отечеството, за да се знае за България. Вие работите за нашите деца, за издигане на българската култура, за да сме достойни и горди, защото сме били такива и назад в нашата историческа и родова памет, и такива ще бъдем. България ще я има, защото я обичаме, защото сме жени, защото знаем как да даваме живот, как да пазим живота и как да го правим достоен и ценен.

Наградата „Българка на годината” е бронзова статуетка на Св. Злата Мъгленска – олицетворение на българския дух и достойнство. Злата Мъгленска е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през XVIII век, по време на османското владичество в България. Тя се отличавала с рядка красота, смиреност, благочестивост и чиста, твърда и непоклатима вяра в Христос. Рядката хубост на девойката ѝ донася големи страдания и става повод да понесе изпитания на велика мъченица. Според житието й млад турчин я издебнал и отвлякъл. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Тя не склонила дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. На някои икони светицата е изографисана в българска народна носия.

През 2009 г. по идея на историка доц. Пламен Павлов Св. Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина. Това е и поводът Държавната агенция за българите в чужбина да учреди наградата на нейно име. Носителка на отличието „Българка на годината” за 2011 г. е Петя Цанева от Мадрид, Испания. Тази сърцата българка, съвременна възрожденка, е създател на българската културна асоциация „Балкан”. Петя Цанева е основател и на първото българско неделно училище „Св. Иван Рилски” в Мадрид, а след това на още шест филиала на училището в различни испански градове. Тя е създател и директор и на първата българска гимназия „Йордан Йовков” в испанската столица. Чуйте думите на Петя Цанева на церемонията, когато пое в ръцете си статуетката на Св. Злата Мъгленска:

Не знам дали ще мога да говоря. За първи път тук разбирам колко много съм направила. Това наше дело е плод от труда и усилията на всички българи от Асоциация „Балкан”. Важно е да работим заедно – гражданите и държавните институции. За мен е гордост, че работя за българските деца, че всяка година поне 40 българчета, родени в Испания, излизат от нашето училище, научили български език. Тази награда е за всички българки по света, които са надраснали личните си интереси и работят за една обществена кауза – запазването на нашата идентичност.
По публикацията работи: Силвия Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55