Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районът на Ивайловград – на крачка встрани от масовия туризъм

Тази част на България таи безброй живописни, недокоснати от съвременността кътчета.
Снимка: Румяна Цветкова
Необятните хълмове на Източните Родопи таят сред гънките си приказен, неподвластен на времето кът. Районът на Ивайловград, разположен недалеч от границата ни с Гърция, може да се стори на мнозина прекалено див и отдалечен от цивилизацията. Но ако човек не се поддава на клишетата на масовия туризъм, ако е любознателен и с неспокоен, вечно търсещ дух, няма как да не се влюби в това късче земя, пропито с история и легенди.

© Снимка: Румяна Цветкова

Пролетта е сезонът на орхидеите, които изпъстрят пейзажа с ярките си багри.
Има едно място, което остава някак встрани от неудържимия туристически подем, завладял и преобразил до неузнаваемост някои от най-живописните местности на България. В източната част на Родопите и по-точно в района на Ивайловград, попадаме сякаш в друг свят и друга епоха. Иначе как да си обясним гледката на хаотично разпилените по хълмовете стари махали с малки къщурки, увенчани с килнати покриви, на потракващите по селските друмове магарешки каручки и забрадените жени, запътили се към полето? Как да не се дивим на красивите природни картини, изпъстрени с безбрежни морета от орхидеи и диви божури, на кръжащите високо в небето колонии лешояди, скални орли и други редки пернати екземпляри? За радост на природолюбители и етнолози, на фотографи и пътешественици, тази част от България не се е променила съществено през последните десетилетия.

© Снимка: Румяна Цветкова

В местните села времето сякаш е „застинало” преди двеста години.
Тук можеш да придобиеш представа какъв е бил животът на Балканите в началото на ХХ век, когато не са съществували понятия като автомобилни задръствания, фаст фууд, молове, глобализация и пр. Хората от тази крайгранична зона са съхранили почти непокътнат някогашния си селски бит и продължават да се занимават със земеделие така, както техните предци преди векове. Мекият средиземноморски климат и неуморният труд на родопчани са причина по тукашните планински склонове да се раждат богати реколти от тютюн, сусам, грозде... Освен това, в района растат характерни за по-топлите страни плодове, като нарове, смокини и др. Бродейки сред плавните извивки на Източните Родопи, пътешественикът попада на закътани и забравени от цивилизацията селца.

© Снимка: Румяна Цветкова

Земеделието е основният поминък на местното население.
Имаме условия за селски туризъм, но все още не разполагаме с база за настаняване – разказва местният екскурзовод Петя Дервингова. – Иначе могат да се посетят няколко села, като Долно и Горно Луково, съхранили автентичния си вид. Там къщите изглеждат така, както преди двеста години. Наричат ги още селата на бубите, тъй като в миналото бубарството било основен поминък на населението. В Долно и Горно Луково все още могат да се видят бубарски къщи на по два века. Туристите се отбиват в Долно Луково, за да разгледат и една много добре запазена църква – „Св. Св. Константин и Елена”, която е на повече от две столетия!

© Снимка: Румяна Цветкова

Тукашните села са известни като „селата на бубите”, тъй като в миналото местните хора са се занимавали с бубарство.
Да посетиш Ивайловград и да не опиташ от тукашните вина, е като да отидеш в Рим и да не видиш Папата – шегуват се хората от този край. Произвежданите от тях червени вина, най-вече от сорта мерло, се оценяват високо не само от туристите, които ги дегустират на място, а и на световните пазари, където се радват на голям успех. Районът е известен и със своя тахан, произвеждан по традиционни технологии чрез смилане на сусамовите семена. В началото на XIX век в тукашните села работели деветнадесет таханджийници. За съжаление, подобно на бубарството, този поминък отдавна е отмрял, а до наши дни е оцеляла една единствена таханджийница в Ивайловград. От нея можете да си купите пресни, вкусни и най-вече здравословни сусамени лакомства.

© Снимка: Румяна Цветкова

Туристите посещават църквата „Св. Св. Константин и Елена”, която е на повече от две столетия.
След като се поразходите из града, непременно посетете отстоящата на четири километра вила Армира – най-известната забележителност в района. Комплексът от жилищни и стопански постройки, датиращ от втората половина на І век, ще ви впечатли не само с мащабите си, но и с чудесните, много добре запазени мозайки. Ценителите на старините се отправят в околностите на Ивайловград, за да разгледат останките от още една местна „знаменитост” – крепостта Лютица. Стените на средновековната твърдина, някои от които се издигат на девет метра, в миналото са ограждали селище с мраморни сгради. Затова местните наричат крепостта „Мраморния град”.

© Снимка: Румяна Цветкова

Село Долно Луково е с най-добре съхранен архитектурен облик и неотменно се вписва в маршрутите на туристите.
Единственият проблем, свързан с развитието на туризма в района, е недостигът на места за настаняване. За разлика от други части на България, тукашните села не могат да се похвалят с туристическа инфраструктура, с ресторанти и къщи за гости. Повечето туристи отсядат в Ивайловград, където има няколко приятни хотела. От тях те наемат планински колела, с които обиколят околностите. Някои хотелиери организират сафари с джипове до язовир Ивайловград – най-дългия в България, както и до живописните меандри на Бяла река. Бистрите й води си провират път през малка долина, превърнала се в убежище на многобройна колония от видри и костенурки, както и на над сто вида птици, някои от които са застрашени в световен мащаб. Така че този край се е превърнал в „златна мина” за всеки, който търси непосредствен досег с дивата природа и мечтае да преживее нещо различно от стандартните, шумно рекламирани туристически пакети, които нямат нищо общо с истинското лице на България.
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50